Οι κίνδυνοι της σταθερότητας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας», δημοσιονομικό βοήθημα στην ενιαία νομισματική ζώνη δημιουργεί περίπλοκα προβλήματα. Το σύμφωνο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα καταθέτουν ισολογισμένους προϋπολογισμούς, αναφέροντας ότι όποια χώρα εμφανίζει έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ της, οφείλει να λαμβάνει άμεσα μέτρα για να το επαναφέρει κάτω από το επίπεδο αυτό, απειλούμενη με πρόστιμο ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Αν και υπάρχει πρόβλεψη για περιπτώσεις βαθιάς ύφεσης, το σύμφωνο είναι υπερβολικά αυστηρό.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμμορφώνονται με τους κανόνες του.

Τέσσερις χώρες παρουσιάζουν καθυστέρηση: η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, ενώ αναμένεται να έχουν συμμορφωθεί μέχρι το 2004. Στις χώρες αυτές, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη μερική λειτουργία των «αυτομάτων σταθεροποιητών», μηχανισμών που επιτρέπουν την αύξηση των ελλειμμάτων σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης.

Γιατί επέβαλε η Ευρώπη τόσο περιοριστικούς όρους στον εαυτό της; Το Σύμφωνο Σταθερότητας στοχεύει στη διασφάλιση του αντιπληθωριστικού έργου της EKT, το οποίο κινδυνεύει από τη χαλάρωση της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. O καταναγκαστικός χαρακτήρας των μέτρων, όμως, είναι εσφαλμένος.

Γερμανικό πρόβλημα

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού της βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. O ισολογισμένος προϋπολογισμός για το 2004 μοιάζει ανέφικτη επιδίωξη. Εάν η γερμανική οικονομία δεν εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης, η Ευρωζώνη θα βρεθεί μπροστά σε δίλημμα. Από τη μία μεριά, τα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχουν υποσχεθεί να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες του Συμφώνου. Ακόμη και μικρή απόκλιση από τους όρους του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης της αγοράς και σε εξευτελισμό της Γερμανίας, η οποία υπήρξε κινητήρια δύναμη του Συμφώνου Σταθερότητας. Από την άλλη, η εμμονή στο Σύμφωνο κινδυνεύει να επιμηκύνει την οικονομική ύφεση στη γερμανική οικονομία.

Οι πολιτικές επιπλοκές ενδέχεται να είναι σημαντικές, καθώς η επιβολή προστίμου στη Γερμανία θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα, μιας και τα ποσά είναι τεράστια φθάνοντας στα 10 δισ. ευρώ προστίμου (0,3% του ΑΕΠ).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT