ΗΠΑ: Πόλωση με αναφορές στον αμερικανικό εμφύλιο

ΗΠΑ: Πόλωση με αναφορές στον αμερικανικό εμφύλιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα του αμερικανικού εμφυλίου, κύρια αιτία του οποίου ήταν η δουλεία των Αφροαμερικανών στον Νότο, επανέρχεται στο προσκήνιο στις ΗΠΑ.

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη και τη δυναμική που απέκτησε (ξανά) το κίνημα Black Lives Matter, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι χωρίστηκαν σε…. Βόρειους και Νότιους ενώ ακόμα και το HBO Max αφαίρεσε το «Όσα παίρνει ο άνεμος» από το περιεχόμενό του, εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων.

Οι Δημοκρατικοί απηύθυναν εκκλήσεις να μετονομαστούν οι τουλάχιστον δέκα στρατιωτικές βάσεις στη χώρα που φέρουν ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας, όπως το Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, ένα από τα μεγαλύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Φορντ Χουντ στο Τέξας, ως ένδειξη φυλετικής συμφιλίωσης. 

Οι προτάσεις απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον Τραμπ ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, αναρωτήθηκε, αναφερόμενη στον πρώτο και τον τρίτο Αμερικανό πρόεδρο, οι οποίοι είχαν στην ιδιοκτησία τους, δούλους: «Πρέπει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Τόμας Τζέφερσον να διαγραφούν από την Ιστορία;». 

Διαβάστε σχετικά: Τραμπ: Δεν μετονομάζονται οι βάσεις με ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας στον Αμερικανικό Εμφύλιο

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι παρότρυνε χθες το Κογκρέσο να προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση 11 αγαλμάτων ηγετών και στρατιωτικών της Συνομοσπονδίας που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι «τα αγάλματά τους αποτίουν φόρο τιμής στο μίσος και όχι στην [ιστορική] κληρονομιά». 

Οι αντιδράσεις για τις φυλετικές διακρίσεις οδήγησαν ακόμα και το HBO Max να αφαιρέσει από την υπηρεσία streaming την κλασσική ταινία  του1939, με τα δέκα Όσκαρ «Όσα παίρνει ο άνεμος» , μετά από χιλιάδες σχόλια ότι προάγει τη ρατσιστική απεικόνιση μαύρων χαρακτήρων.

Για την κίνηση αυτή, η μακΕνάνι διερωτήθηκε «Που βάζεις τα όρια;». 

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές στις ΗΠΑ προχώρησαν στους βανδαλισμούς αγαλμάτων και μνημείων «ρατσισμού», όπως το Μνημείο της Συνομοσπονδίας (των δουλοκτητικών νοτίων Πολιτειών κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο) στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, διαδηλωτές γκρέμισαν, έκαψαν και πέταξαν στη λίμνη άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, στην πρωτεύουσα της Πολιτείας. 

Διαβάστε σχετικά: Διαδηλωτές γκρεμίζουν μνημεία ρατσισμού

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή