Λονδίνο: Με μεταλλικό κάλυμμα ντύθηκε το άγαλμα του Τσόρτσιλ υπό τον φόβο βανδαλισμού

Λονδίνο: Με μεταλλικό κάλυμμα ντύθηκε το άγαλμα του Τσόρτσιλ υπό τον φόβο βανδαλισμού

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προστατευτικές θήκες «ντύθηκαν» διάφορα μνημεία και αγάλματα του Λονδίνου, λόγω της ανησυχίας των Αρχών για πιθανό βανδαλισμό τους σε κάποια επόμενη αντιρατσιστική διαδήλωση. Συγκεκριμένα, το άγαλμα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ και το Κενοτάφιο στο Γουάιτχολ έχουν ήδη καλυφθεί με μεγάλες μεταλλικές θήκες, ενώ και άλλα αγάλματα και μνημεία της βρετανικής πρωτεύουσας αναμένεται να ακολουθήσουν.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας, πολλά μνημεία μπήκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και το άγαλμα της ηγετικής φιγούρας των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πλατεία του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, είχαν γράψει «ήταν ρατσιστής» στη βάση του αγάλματος του Ουίνστον Τσόρτσιλ και είχαν διαγράψει με μαύρο σπρέι το όνομα του.

Ακόμη, έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο ένα βίντεο, όπου ένας διαδηλωτής εμφανίζεται να σκαρφαλώνει στο Κενοτάφιο, το μνημείο για όλους τους Βρετανούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, επιχειρώντας στη συνέχεια να βάλει φωτιά σε μία σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την οργή των διαδηλωτών εισέπραξαν και αγάλματα προσωπικοτήτων με γνωστό αποικιοκρατικό και δουλοκτητικό παρελθόν, όπως το άγαλμα του Βρετανού εμπόρου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ, το οποίο αποκαθηλώθηκε από μερίδα ατόμων και στη συνέχεια περιφέρθηκε στους δρόμους της πόλης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «παράλογο και ντροπιαστικό» το ότι πρέπει να καλυφθεί το άγαλμα του ιστορικού Βρετανού ηγέτη, τονίζοντας ότι παρότι είχε εκφράσει «ιδέες μη αποδεκτές σε εμάς σήμερα», δεν παύει να είναι αυτός που έσωσε τη Βρετανία από τη «φασιστική και ρατσιστική τυραννία» κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή