Αναμέτρηση με το κακό παρελθόν για πολλές χώρες

Αναμέτρηση με το κακό παρελθόν για πολλές χώρες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ και το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα που ξεσήκωσε αναγκάζουν πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία κ.ά., να έλθουν αντιμέτωπες με το ρατσιστικό, αποικιοκρατικό τους παρελθόν και το παρόν. Στη Βρετανία, εκατοντάδες δημοτικά συμβούλια που ελέγχονται από τους Εργατικούς δεσμεύθηκαν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους Συντηρητικούς, να εξετάσουν κατά πόσον πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται σε δημόσιους χώρους αγάλματα προσωπικοτήτων με ρατσιστικές απόψεις και εμπλοκή σε απάνθρωπες δραστηριότητες όπως το δουλεμπόριο. Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανές ταραχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες από το αντιρατσιστικό κίνημα και από Αγγλους ακροδεξιούς εθνικιστές.

Η αποκαθήλωση, την περασμένη Κυριακή, από πλήθος διαδηλωτών αγάλματος του δουλεμπόρου του 17ου αιώνα Εντουαρντ Κόλστον πυροδότησε έντονη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία για το κατά πόσον αντιπροσωπεύουν πλέον τέτοια αγάλματα τις αρχές που έχει η κοινωνία σήμερα. Το δημοτικό συμβούλιο του Λονδίνου ήταν από τα πρώτα που ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν την παρουσία αγαλμάτων, ενώ απομακρύνθηκε ήδη από αξιωματούχους άγαλμα άλλου κατόχου δούλων του 19ο αιώνα. Περισσότερα από 130 δημοτικά συμβούλια που ελέγχονται από τους Εργατικούς έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αγαλμάτων ανθρώπων με ρατσιστική θητεία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών κατά του ρατσισμού, αλλά έχει χαρακτηρίσει «εγκληματική πράξη» την αποκαθήλωση αγαλμάτων και έχει ζητήσει από την αστυνομία να εφαρμόζει τον νόμο, και όσοι τον παραβιάζουν να αντιμετωπίζουν «τις πλήρεις συνέπειές του».

Ωστόσο, το ζήτημα περιπλέκεται καθώς ορισμένοι διαδηλωτές έχουν βανδαλίσει τις τελευταίες ημέρες αγάλματα όχι δουλεμπόρων περασμένων αιώνων, αλλά εθνικών συμβόλων όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και η βασίλισσα Βικτωρία. Σύμφωνα με πληροφορίες των Times, η αστυνομία προετοιμάζεται για αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων, ενώ υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι ομάδες ακροδεξιών θα συρρεύσουν στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις ώστε να αντιπαρατεθούν με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και να περιφρουρήσουν ορισμένα αγάλματα.

Αδιέξοδο στο Brexit

Εν μέσω της πανδημίας και της τεράστιας οικονομικής ύφεσης που έχει προκαλέσει, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα του Brexit. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο και η έξοδος της Βρετανίας στο τέλος του έτους χωρίς συμφωνία φαντάζει όλο και πιο πιθανή. Κατά πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η πολύ έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Τζόνσον στο θέμα της τραγικά ανεπαρκούς αντιμετώπισης της πανδημίας ωθεί τον πρωθυπουργό να σκληρύνει τη στάση του, καθώς θεωρεί ότι ο όποιος συμβιβασμός στο Brexit θα είχε υπερβολικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Παράλληλα το Λονδίνο επισπεύδει τις διαπραγματεύσεις για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα πιθανής μη ύπαρξης συμφωνίας με την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της Ενωσης είναι πλήρως απορροφημένες από το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και των βαρύτατων οικονομικών συνεπειών της, και έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή