Θυρανοίξια καθεδρικού στη Μόσχα χωρίς τα αμφιλεγόμενα ψηφιδωτά του Πούτιν και του Στάλιν (βίντεο – φωτογραφίες)

Θυρανοίξια καθεδρικού στη Μόσχα χωρίς τα αμφιλεγόμενα ψηφιδωτά του Πούτιν και του Στάλιν (βίντεο – φωτογραφίες)

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τα ψηφιδωτά με τις μορφές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν – όπως είχε ανακοινωθεί –  έγιναν σήμερα στη Μόσχα τα Θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. 

Ο ναός ανεγέρθηκε για την 75η επέτειο της ήττας των ναζιστικών δυνάμεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί – μαζί με μία μεγάλη σταρτιωτική παρέλαση – για τις 9 Μαΐου. Ωτσόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ακύρωσε τότε όλες τις εκδηλώσεις. 

Θυρανοίξια καθεδρικού στη Μόσχα χωρίς τα αμφιλεγόμενα ψηφιδωτά του Πούτιν και του Στάλιν (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Η ανακοίνωση ότι ανάμεσα στις εικόνες των Αγίων θα φιλοξενούνταν ψηφιδωτά με τις μορφές του Πούτιν και του  Στάλιν ( ο οποίος θεωρείται ευρέως υπεύθυνος για τους θανάτους εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων, πολλοί στα στρατόπεδα εργασίας) – τιμώντας έτσι την προσφορά τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις στρατιωτικές επιτυχίες της χώρας – είχε ξεσηκώσει στη Ρωσία θύελλα αντιδράσεων. 

Επίσης, αρχικά στον τεράστιο ναό ήταν προγραμματισμένο να υπάρχει και ψηφιδωτό με του Πούτιν και τον υπ. Αμυνας της Ρωσίας να προσαρτούν την Κριμαία το 2014, ωστόσο και αυτό ακυρώθηκε. 

Θυρανοίξια καθεδρικού στη Μόσχα χωρίς τα αμφιλεγόμενα ψηφιδωτά του Πούτιν και του Στάλιν (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Η Εκκλησία της Ρωσάις «απέρριψε» τα προγραμματισμένα ψηφιδωτά σύμφωνα με τις «επιθυμίες του αρχηγού κράτους», όπως δήλωσε ένας ιερέας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax τον περασμένο μήνα.

Συμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνθηκε ότι ήταν πολύ νωρίς για να γιορτάσει τα επιτεύγματα της σημερινής ηγεσίας της Ρωσίας.

Θυρανοίξια καθεδρικού στη Μόσχα χωρίς τα αμφιλεγόμενα ψηφιδωτά του Πούτιν και του Στάλιν (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Οσον αφορά το ψηφιδωτό του Στάλιν, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες θρησκευτικές ομάδες υπέστησαν διώξεις κατά τη διάρκεια της τριετούς κυριαρχίας του Στάλιν στην αθεϊστική Σοβιετική Ένωση. .

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ανεγέρθηκε μόλις σε δύο χρόνια στο «Πατριωτικό Πάρκο» έξω από τη Μόσχα και αποτελεί από τους υψηλότερους καθεδρικούς ναούς της Ορθοδοξίας στον κόσμο. 

Με πληροφορίες από REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή