Μοντέλα 2002: Πολύ νέες και απρόσιτες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινούμενες κρεμάστρες; Οχι πια. Αθώες Λολίτες; Ε, μην τα παραλέμε κιόλας. Αψυχες κούκλες; Μάλλον δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν αντικρίζεις τα μοντέλα της νέας χιλιετίας. Κορίτσια της διπλανής πόρτας; Οχι ακριβώς. Απρόσιτες θεές; Και κάτι παραπάνω.

Δύο χιλιάδες μοντέλα. Ούτε ένα λιγότερο. Ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτές. Ζυγίζουν από 45 έως 57 κιλά, γνωρίζουν τέλεια τα δυνατά τους σημεία, διαμαρτύρονται μονίμως γιατί θα ήθελαν να τρώνε περισσότερο, νοσταλγούν το σπίτι τους επειδή έχουν βαρεθεί να ζουν μέσα στα αεροπλάνα, αρνούνται να φωτογραφηθούν γυμνές. Ξέρουμε τα πάντα για την προσωπική τους ζωή. Τις φωνάζουμε με τα μικρά τους ονόματα. Δεν είναι όλες χαριτωμένες ούτε γλυκομίλητες. Οι βεντετισμοί αρχίζουν από το πρώτο εξώφυλλο. Δεν αρκεί να είναι κούκλες. Πρέπει να δημιουργείται ο απαραίτητος ηλεκτρισμός. Το μόντελινγκ είναι το διαβατήριο για την κορυφή. Και για την ελεύθερη πτώση, αφού στον κόσμο της μόδας όταν είσαι 25 χρόνων θεωρείσαι ήδη γριά.

Επάγγελμα μοντέλο. Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα σούπερ κορίτσια της δεκαετίας του ’90 ή του 1970, τότε που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα ενδιέφερε κανέναν να διαβάσει μια συνέντευξη από ένα μοντέλο. Υποδεχτείτε τη νέα πραγματικότητα. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός κι αυτό δεν αποτελεί κλισέ. Η Λίντα, η Ναόμι, η Σίντι, η Κρίστι παραμένουν οι ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο -μαζί και οι διασημότερες- αλλά στο Καρουσέλ στο Λούβρο δεν περνάνε πια ούτε απ’ έξω.

Μη μας μισείτε επειδή είμαστε όμορφες, λένε οι διάδοχοί τους. Πληρώνονται αδρά για να μουτρώνουν, να προκαλούν, να δηλώνουν ότι δεν σηκώνονται από το κρεβάτι για τίποτα λιγότερο από μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, να συμπεριφέρονται σαν ντίβες, να δημιουργούν σκηνές ζηλοτυπίας, να έχουν όλο και πιο παράλογες απαιτήσεις. Κάθε τόσο μας απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν την πασαρέλα. Κι όλο μπροστά μας είναι. Αγνώριστες.

Κάποτε τα μοντέλα έπαιρναν 2.500 δολάρια την ώρα, 50.000 δολάρια για να εμφανιστούν αποκλειστικά σε ένα σόου, 600.000 δολάρια για ένα συμβόλαιο και ήταν ευχαριστημένες. Η Ζιζέλ είναι πλουσιότερη κάθε μέρα κατά 20.000 δολάρια, ενώ βγάζει 7.000 δολάρια την ώρα. Ενα μοντέλο που σέβεται τον εαυτό του και τον ατζέντη του, θα πρέπει να έχει εμφανιστεί τουλάχιστον μία σεζόν στις εβδομάδες μόδας, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, να έχει ολοκληρωμένο book και να έχει συνεργαστεί με κάποιον διάσημο φωτογράφο: Mario Testino, SteveKlein, Nick Knight, SteveMeisel, Herb Ritts. Η επιτυχία και η διάρκειά τους στον χρόνο καθορίζονται από το κασέ τους. Με τις πρώτες ρυτίδες θα πρέπει να αποφασίσουν. Ή να συνταξιοδοτηθούν ή να αλλάξουν επάγγελμα ή να κάνουν έναν πετυχημένο γάμο. Μέχρι τότε μπορούμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα. Τις πρώην και τις επόμενες.

Οι αιτίες

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT