Η AstraZeneca θα προμηθεύσει την Ευρώπη με 400 εκατ. εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η AstraZeneca θα προμηθεύσει την Ευρώπη με 400 εκατ. εμβόλια κατά του κορωνοϊού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc έχει υπογράψει συμβόλαιο με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προμήθεια εμβολίου καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Το συμβόλαιο αφορά στην προμήθεια 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου, που έχει αναπτυχθεί από τον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε η εταιρεία το Σάββατο. Πρόσθεσε ότι εξετάζει να επεκτείνει την παραγωγή του εμβολίου το οποίο θα παρέχει χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών πείσουν τις αρμόδιες αρχές ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό τότε οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους.

Η συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς (Europe's Inclusive Vaccines Alliance), την IVA, την οποία δημιούργησαν οι Γαλλία, Γερμανία, Γερμανία και η Ολλανδία για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις για όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό.

Οι προσπάθειες της θα συντονιστούν με αυτές της Κομισιόν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, εάν φυσικά είναι λειτουργικό, αυτό θα το γνωρίζουμε αυτό έως τα τέλη του καλοκαιριού», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εταιρείας Pascal Soriot.

Τα εμβόλια θα είναι για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Οι τέσσερις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία θα πληρώσουν το συνολικό ποσό, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί, και στη συνέχεια οι χώρες που το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, είπε πηγή στο ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Οι Κίνα, Βραζιλία, Ιαπωνία και Ρωσία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή