ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συμφωνία κυβέρνησης – Ταλιμπάν για ιστορική, πρώτη συνάντηση στην Ντόχα

afganistan-symfonia-kyvernisis-amp-8211-talimpan-gia-istoriki-proti-synantisi-stin-ntocha

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν χθες Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση για να συζητήσουν την προοπτική ειρήνευσης στη χώρα στην Ντόχα του Κατάρ, την  πόλη που φιλοξένησε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου και όπου οι αντάρτες διαθέτουν πολιτικό γραφείο από το 2013.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει απελευθερώσει 3.000 Ταλιμπάν, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τους αντάρτες τον Φεβρουάριο.

Η συμφωνία αυτή ορίζει και τον οδικό χάρτη για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 19 χρόνια.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση, , όμως αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις η Καμπούλ απελευθερώσει 5.000 κρατούμενους Ταλιμπάν, μια διαδικασία που ενδέχεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Η πρώτη ενδοαφγανική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα», δήλωσε ο Σουχάιλα Σαχίν εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ενώ πρόσθεσε ότι οι αντάρτες είναι θα έτοιμοι για συνομιλίες μία εβδομάδα μετά την απελευθέρωση των 5.000 κρατούμενων μελών της οργάνωσης.

Η Καμπούλ επιθυμεί οι συνομιλίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, όμως έχει κάποια θέματα με την απελευθέρωση μερικών εκατοντάδων υψηλόβαθμων στελεχών των Ταλιμπάν, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει έναν εναλλακτικό κατάλογο στους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters