ΗΠΑ: Ενα ακόμη θύμα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας

ΗΠΑ: Ενα ακόμη θύμα αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θανάσιμος τραυματισμός ενός Αφροαμερικανού από δύο λευκούς αστυνομικούς το βράδυ της Παρασκευής στην Ατλάντα πυροδότησε νέο κύμα διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού το Σαββατοκύριακο, στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι οικογένειες δύο Αφροαμερικανών που βρέθηκαν απαγχονισμένοι σε δημόσιους χώρους τις δύο τελευταίες εβδομάδες, απαιτούν τη διενέργεια έρευνας για τον θάνατό τους και αμφισβητούν την ετυμηγορία των Αρχών ότι αυτοκτόνησαν. Ενδεικτική της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι ΗΠΑ είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συζητήσει κατεπειγόντως την Τετάρτη τις κατηγορίες περί «συστηματικού ρατσισμού, αστυνομικής βιαιότητας και άσκησης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών».

Αυτοσχέδιο μνημείο έφτιαξαν την Κυριακή διαδηλωτές έξω από εστιατόριο φαστ φουντ όπου την Παρασκευή το βράδυ ένας αστυνομικός είχε πυροβολήσει και είχε σκοτώσει τον ηλικίας 27 ετών Ρέισαρντ Μπρουκς, έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ και ενώ για πάνω από μισή ώρα το θύμα συζητούσε σε φιλικό τόνο με τους αστυνομικούς.

Την Κυριακή, η αστυνομία της Ατλάντα ανακοίνωσε ότι απολύθηκε ο αστυνομικός Γκάρετ Ρόλφε που είχε πυροβολήσει τρεις φορές κατά του Μπρουκς, πετυχαίνοντάς τον δύο φορές στην πλάτη. Ο δεύτερος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. «Δεν πιστεύω ότι ήταν δικαιολογημένη η άσκηση θανάσιμης βίας», δήλωσε η δήμαρχος της Ατλάντα, Κέισα Λανς Μπότομς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της αρχηγού της αστυνομίας, Ερικα Σιλντς.

Οι δύο αστυνομικοί είχαν δεχθεί κλήση για αυτοκίνητο που εμπόδιζε την πρόσβαση στο ντράιβ-θρου του εστιατορίου και είχαν ανακαλύψει τον Μπρουκς να κοιμάται στο αυτοκίνητό του. Του έκαναν έλεγχο αλκοτέστ, ενώ το θύμα ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου συνεργάσιμο και είχε παραδεχθεί ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ στη γιορτή μιας από τις κόρες του. Ελάχιστα λεπτά προτού αποφασίσουν οι αστυνομικοί να τον συλλάβουν και να του περάσουν χειροπέδες, ο Μπρουκς τους είχε ενημερώσει ότι μπορούσε να μεταβεί με τα πόδια στο σπίτι της αδελφής του, που απείχε ελάχιστα λεπτά.

Ο Μπρουκς αντιστάθηκε στην προσπάθεια σύλληψης, απέσπασε ένα όπλο τέιζερ από τον έναν αστυνομικό και καθώς έτρεχε μακριά τους, στράφηκε προς το μέρος τους και, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, έριξε μια φορά με το ηλεκτρικό όπλο. Τότε, ο αστυνομικός Ρόλφε τον πυροβόλησε τρεις φορές. Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μπρουκς δήλωσαν χθες ότι οι αστυνομικοί θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να γυρίσει σπίτι με τα πόδια και πως ο ένας θα έπρεπε να κατηγορηθεί για «αδικαιολόγητη άσκηση θανατηφόρας βίας, η οποία ισούται με φόνο».

Στην Καλιφόρνια, οι θάνατοι δύο Αφροαμερικανών, του ηλικίας 24 ετών Ρόμπερτ Φούλερ, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος σε δέντρο την Τετάρτη, και του Μάλκολμ Χαρς, ηλικίας 38 ετών, ο οποίος είχε βρεθεί επίσης απαγχονισμένος δέκα ημέρες νωρίτερα σε διαφορετική πόλη, προκάλεσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη Πάλμντεϊλ. Οι οικογένειες των δύο ανδρών αμφισβητούν την εκδοχή των Αρχών, που θεωρούν ότι αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία, και ζητούν να γίνει ενδελεχής έρευνα των συνθηκών θανάτου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή