Το Βερολίνο κοιτάζει προς Δουβλίνο

Το Βερολίνο κοιτάζει προς Δουβλίνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει εκ νέου το ενδεχόμενο να υποστηρίξει η χώρα την κατασκευή στρατοπέδων προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζιντόιτσε». Παράλληλα, επανέρχεται η προοπτική να ξεκινήσει εκ νέου η Γερμανία να στέλνει πίσω στην Ιταλία και στην Ελλάδα ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση ασύλου στις χώρες αυτές, με βάση τη «διαδικασία του Δουβλίνου».

«Καθώς αίρουμε τους περιορισμούς στα σύνορα και τις ταξιδιωτικές οδηγίες εντός Ε.Ε., επανέρχεται και η πιθανότητα επιστροφών με βάση τη διαδικασία του Δουβλίνου», ανέφερε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για την αντίστροφη διαδικασία από αυτή που ξεκίνησε τον Μάρτιο, με τη μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, προς τη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμα δεν έχουν λάβει μέρος όλα τα γερμανικά κρατίδια, με αποτέλεσμα να έχουν μεταβεί στη Γερμανία μόλις 47 από τους συνολικά 1.600 ανήλικους που προβλέπεται να ευεργετηθούν. Προχθές, η Γερουσία (τοπικό Κοινοβούλιο) του Βερολίνου συζήτησε την υποδοχή 300 προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην πόλη του Βερολίνου έως τον Ιούνιο του 2021.

Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) ζητεί από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ να επεκτείνει το πρόγραμμα, υποδεχόμενη 10.000 πρόσφυγες από ελληνικούς και ιταλικούς καταυλισμούς, ενώ η οργάνωση Pro-Asyl υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να φιλοξενήσει όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στις ιταλικές και ελληνικές αρχές – και σίγουρα να μην αρχίσει εκ νέου τις επιστροφές τύπου Δουβλίνου. «Στην Ιταλία, ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό, υπήρχαν προβλήματα για όσους στέλναμε πίσω», είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Γκίντερ Μπούρκαρντ. «Πολλοί είναι άστεγοι», προσέθεσε. Οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν κρίνονταν έως τώρα επαρκείς για να γίνουν τέτοιου είδους επιστροφές, αν και τυπικά επιτρέπονταν.

Επειτα από μήνες διαφωνιών και αναζήτησης εναλλακτικών διευθετήσεων, τον Σεπτέμβριο επετεύχθη συμφωνία για την κατανομή μεταξύ κρατών-μελών όσων διασώζονται στη Μεσόγειο (Ιταλία, Μάλτα), αν και αυτή δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και η εφαρμογή της εξακολουθεί να προξενεί σύγχυση.

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για δημιουργία εγκαταστάσεων εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα γίνεται μια πρώτη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, έχουν προξενήσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες αντιδρούν στην πρόταση του υπουργείου, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για στρατόπεδα «μαζικού εγκλεισμού». Επίσης, σημειώνουν ότι η διαδικασία «προκαταρκτικής εξέτασης» των αιτήσεων ασύλου στις εγκαταστάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσει σε πρόχειρη αντιμετώπιση και μαζικές απορρίψεις αιτημάτων ανθρώπων που στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Η πρόταση αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διαδικασίας ασύλου, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με σημαντική συνεισφορά της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε», το σοσιαλδημοκρατικό SPD αποφάσισε ότι όσο συμμετέχει στην κυβέρνηση, τέτοιου είδους στρατόπεδα δεν θα δημιουργηθούν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή