Γερμανία: Αμφιλεγόμενες αντιδράσεις για την εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων

Γερμανία: Αμφιλεγόμενες αντιδράσεις για την εφαρμογή εντοπισμού κρουσμάτων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική εφαρμογή για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού και την ιχνηλάτηση επαφών προσέλκυσε περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια χρήστες κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν δήλωσε, στην παρουσίαση, «Έχουμε πάνω από έξι εκατομμύρια λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός μελλοντικά θα έχει λιγότερες πιθανότητες» και επεσήμανε ότι κάθε χρήστης που αποκτά την εφαρμογή είναι σημαντικός.

«Αυτό το δυνατό ξεκίνημα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και για περισσότερους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν. Ο περιορισμός του κορωνοϊού είναι ομαδικό παιχνίδι» τόνισε.

Ωστόσο, από την έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, καθώς η Γερμανία φημίζεται για την κουλτούρα ιδιαίτερης ευαισθησίας σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Μάλιστα, δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό ARD έδειξε πως το 39% δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή.

Πάντως, στην παρουσίαση διευκρινίστηκε ότι η χρήση της είναι προαιρετική, όπως προαιρετικό θα είναι για τον χρήστη της να ενημερώσει το σύστημα για το αποτέλεσμα ενδεχόμενου τεστ στο οποίο θα υποβληθεί, θέτοντας έτσι σε λειτουργία τη διαδικασία ενημέρωσης των πιθανών επαφών του, οι οποίοι ανιχνεύονται μέσω τεχνολογίας Bluetooth και ενημερώνονται ανώνυμα, ενώ είναι σε θέση να μάθουν και τον βαθμό του κινδύνου για τους ίδιους και με βάση αυτόν να ζητήσουν να υποβληθούν οι ίδιοι σε τεστ.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα»  και παραδέχεται πως αυτή η παράμετρος είναι από τα σημαντικότερα εμπόδια στη δημιουργία της εφαρμογής. Όμως, όπως εξήγησαν τα δεδομένα θα αποθηκεύονται μόνο στη συσκευή του κατόχου της.

Σύμφωνα με τον Γενς Σπαν, για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή,  θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. «Ο καθένας που κατεβάζει την εφαρμογή, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μερικά εκατομμύρια» πολίτες θα την ενεργοποιήσουν, ήδη, τις πρώτες ημέρες.

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή, δύο χρήστες της θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου για διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η μικρότερη απόσταση και ο συντομότερος χρόνος που απαιτούνται για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε από τις εταιρίες Telekom και SAP. Το κόστος της δημιουργίας της ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και η λειτουργία της θα στοιχίζει στο γερμανικό κράτος μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμύρια μηνιαίως. Υπάρχει, δε, η φιλοδοξία η τεχνογνωσία να πωληθεί και σε άλλες χώρες, οι οποίες θα θελήσουν να εφαρμόσουν αντίστοιχο σύστημα ιχνηλάτησης για τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή