O Μπλερ αναζητεί χρυσή τομή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μη χείρον βέλτιστον. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν όσοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου στο μέτωπο Ινδίας – Πακιστάν, αλλά και τη μεσολαβητική προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ, με πρώτο σταθμό την Ντάκα. Ζητούμενο της μεσολάβησης είναι συνάντηση μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Βασπαγί και του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, ώστε να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός της «πάταξης της τρομοκρατίας με πυρήνα το Κασμίρ εκ μέρους του Πακιστάν, όπως επιμένει η Ινδία. Οσο, όμως, είναι δυνατή η αποτροπή μιας νέας σύρραξης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, το μη χείρον βέλτιστον, επιμένει Βρετανός αναλυτής.

Αμετακίνητος

Εν αναμονή της άφιξης του κ. Μπλερ στο Ισλαμαμπάντ, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάν Σινγκ φάνηκε χθες αμετακίνητος και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνομιλιών με το Πακιστάν, εάν αυτό δεν μεταβάλει στάση έναντι της «τρομοκρατίας των συνόρων». O ίδιος χαρακτήρισε όμως άκρως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τόνι Μπλερ, εφόσον αυτός εξέφρασε και πάλι την αμέριστη υποστήριξή του προς την Ινδία και τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες στο Νέο Δελχί, «κοινά σημεία επί διαφόρων θεμάτων» μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ διέκρινε χθες και Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Ο κ. Βασπαγί θα αποδεχθεί τις συνομιλίες εφόσον το Πακιστάν καταδικάσει την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι αναγκαίο? πρέπει να υπάρξει απόλυτη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στο ινδικό Κοινοβούλιο. Τότε η Ινδία θα είναι έτοιμη για συνομιλίες», δήλωσε ισορροπώντας μεταξύ των δύο ο κ. Μπλερ. Οπως επισήμανε ο βρετανικός Τύπος, ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων στην προβολή του «καθοδηγητικού ρόλου» της Βρετανίας στην Ινδική Χερσόνησο, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Προετοιμάζοντας χθες το έδαφος για τον κ. Μπλερ, πακιστανική εφημερίδα κατηγόρησε τον κ. Βασπαγί για προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος του Κασμίρ και της τρομοκρατίας, εν όψει των κρίσιμων γι’ αυτόν εκλογών του Φεβρουαρίου. H πακιστανική πλευρά επικαλείται επίσης τη σύλληψη των ηγετών των δύο οργανώσεων, τις οποίες η Ινδία κατηγορεί για τις επιθέσεις, καθώς και τη σύλληψη 300 στρατευμένων ισλαμιστών. Τα μέτρα χαρακτηρίσθηκαν ορθά αλλά ανεπαρκή από το Νέο Δελχί, που απαιτεί την παράδοση «20 συγκεκριμένων εγκληματιών», γνωρίζοντας τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιπροσωπεύει η καταδίωξη ισλαμιστών για το Πακιστάν.

Σε χθεσινές αψιμαχίες, ένας Ινδός και έξι Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο Κασμίρ. Τέλος, σύμφωνα με το Πακιστάν, 20.000 χωρικοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο κρατίδιο στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, από φόβο γενικευμένης σύρραξης. Υπενθυμίζεται ότι Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί στον «πόλεμο των φτωχών», κατά το χαρακτηρισμό δυτικών παραγόντων, τρεις φορές από την ανεξαρτησία τους το 1947 έως τώρα. Το 1999 νέα σύρραξη απετράπη την τελευταία στιγμή στο Κασμίρ.

Πάντως, παρά τον φραστικό πόλεμο και τις συγκρούσεις, οι άτυπες συνομιλίες μεταξύ υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων των δύο χωρών στο περιθώριο της συνόδου της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία, στο Κατμαντού, την περασμένη Κυριακή, χαρακτηρίσθηκαν από ινδική εφημερίδα «οδικός χάρτης προς την εκτόνωση». Και μολονότι η χείρα που έτεινε ο στρατηγός Μουσάραφ προς τον κ. Βασπαγί χαρακτηρίσθηκε «θεατρική κίνηση» από τα ινδικά Μέσα, η μεταξύ τους χειραψία θεωρήθηκε θετική ένδειξη.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT