Σύγκλιση Ουάσιγκτον – Aγκυρας στη Λιβύη

Σύγκλιση Ουάσιγκτον – Aγκυρας στη Λιβύη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράλληλες τροχιές φαίνεται να κινούνται ΗΠΑ και Τουρκία στη Λιβύη. Οπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, όπως και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, θα αρχίσουν σύντομα να συνεργάζονται για την επίλυση του λιβυκού προβλήματος.

«Λάβαμε οδηγίες να συνεργαστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Τουρκοαμερικανικής Εθνικής Διευθύνουσας Επιτροπής. Προσέθεσε, δε, ότι η πρόταση για συντονισμό των δύο πλευρών στο λιβυκό ζήτημα διατυπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την αποδέχθηκε. Την ίδια ώρα, η σύνοδος υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ασχολούνταν με τις καταγγελίες της Γαλλίας και άλλων χωρών για παραβιάσεις του διεθνούς εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη από την πλευρά της Τουρκίας. Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνόδου, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ ερευνούν περιστατικό παρενόχλησης» γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πολεμικά πλοία, κάτι που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά επιθετική κίνηση» από το Παρίσι.

Η γαλλική φρεγάτα, μέλος νατοϊκής αποστολής στη Μεσόγειο, προσπάθησε να ελέγξει το φορτίο που μετέφερε τουρκικό πλοίο το οποίο συνοδευόταν από τουρκικές φρεγάτες, καθώς υποπτευόταν ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη, ανέφερε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας. Τα τουρκικά πλοία κλείδωσαν στο ραντάρ τους τρεις φορές τη γαλλική φρεγάτα, διαδικασία που υποδηλώνει ότι επίκειται αμέσως επίθεση με πυραύλους. «Αυτή είναι εξαιρετικά επιθετική πράξη, απαράδεκτη από έναν σύμμαχο κατά ενός νατοϊκού πλοίου», δήλωσε. «Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ένας σύμμαχος, ότι το κάνει αυτό κατά ενός νατοϊκού πλοίου, υπό νατοϊκή διοίκηση, που εκτελεί νατοϊκή αποστολή», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με το AFP, το περιστατικό συνέβη πριν στις 10 Ιουνίου.

Με αυστηρή δήλωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι ενεργεί με «εχθρικό και επιθετικό» τρόπο κατά των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να τους εμποδίσει να επιβάλουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη συνεχιζόμενη επίθεση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) είναι ευθέως αντίθετη με τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί αμέσως εκεχειρία», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτή η υποστήριξη συνοδεύεται από εχθρική και απαράδεκτη συμπεριφορά των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων κατά νατοϊκών συμμάχων, με στόχο να παρεμποδιστεί η προσπάθεια εφαρμογής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», προσέθεσε. Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε λίγο αργότερα ότι είναι «παντελώς αναληθές» ότι το τουρκικό ναυτικό παρενόχλησε γαλλική φρεγάτα.

Η Τουρκία εμποδίζει, επίσης, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη ναυτική επιχείριση της Ε.Ε. «Ειρήνη», που αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιόζεπ Μπορέλ, δήλωσε χθες ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα «συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν με τις επιχειρήσεις «Sophia» και «Sea Guardian». Την Τετάρτη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Τέλος, η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει επιπλέον προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε χθες ανώτερος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Reuters. Την Κυριακή και την Τετάρτη, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά θέσεων του ΡΚΚ και έπληξαν περισσότερες από 500 θέσεις των Κούρδων μαχητών στην περιοχή Χαφτανίν. 

ΟΗΕ: τουρκική η προεδρία
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξελέγη ο Τούρκος βουλευτής και πρώην διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ, ενώ ο Καναδάς απέτυχε για δεύτερη φορά να εκλεγεί μέλος των 15 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μποζκίρ εξελέγη πρόεδρος της 75ης συνόδου, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο –χωρίς να υπάρχει ανθυποψήφιος– με 178 ψήφους, παρά τις αντιρρήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζκίρ είπε ότι η εκλογή του αποτελεί αναγνώριση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Τουρκία και ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο δε Καναδάς έχασε τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 128 ψήφους που απαιτούνταν. Η Οττάβα είχε, μάλιστα, επιστρατεύσει την τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη διπλωματική ήττα που είχε υποστεί και το 2010. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή