Βαρύ πλήγμα για Τραμπ η τορπίλη Μπόλτον

Βαρύ πλήγμα για Τραμπ η τορπίλη Μπόλτον

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Τζον Μπόλτον, η εκδίκηση είναι ένα φαγητό που τρώγεται κρύο. Ο επί 17 μήνες σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ απολύθηκε, συνοδεία καυστικών σχολίων, από το αφεντικό του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο διάστημα που μεσολάβησε εργάστηκε αθόρυβα και ιδού το πόνημά του: ένα βιβλίο-καταπέλτης, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος βάλλεται από όλες τις πλευρές για την τραγελαφική διαχείριση της πανδημίας και των φυλετικών ταραχών.

Ο Μπόλτον περιγράφει έναν πρόεδρο που «έβλεπε συνωμοσίες πίσω από κάθε πέτρα και παρέμενε εκπληκτικά αστοιχείωτος για τη λειτουργία του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης». Εναν ηγέτη υπερδύναμης που απορούσε όταν άκουγε από την Τερέζα Μέι τη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πυρηνική δύναμη, ενώ σε άλλη περίπτωση θεωρούσε τη Φινλανδία τμήμα της Ρωσίας.

Μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα αναφορές έχουν οι πολιτικές καταγγελίες του Μπόλτον. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του (η οποία διαψεύδεται, πάντως, από άλλον Αμερικανό αξιωματούχο που ήταν παρών στη συζήτηση), ζήτησε το 2019 από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τον βοηθήσει να κερδίσει κρίσιμες πολιτείες στις εκλογές, αγοράζοντας αμερικανική σόγια και σιτηρά.

Παράλληλα, ο συγγραφέας επιβεβαιώνει το κατηγορητήριο των Δημοκρατικών κατά Τραμπ για εκβιασμό της Ουκρανίας με στόχο το προσωπικό πολιτικό όφελος και ρίχνει φως στις εκλεκτικές συγγένειες που καλλιέργησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες.

Ασφαλώς ο Μπόλτον δεν έχει πολλές συμπάθειες ούτε διεθνώς ούτε μέσα στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί εύλογα διερωτώνται γιατί, αφού αναγνωρίζει ότι ο Τραμπ είναι τόσο επικίνδυνος, δεν πήγε να καταθέσει, όπως επεδίωκαν, στη Βουλή των Αντιπροσώπων όταν συζητούσε για την παραπομπή του προέδρου, προτιμώντας τα δύο εκατομμύρια που θα του αποφέρει το βιβλίο.

Ωστόσο, η εικόνα ενός προέδρου-χλεύης των αντιπάλων του, τον οποίο ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του εγκωμιάζουν όταν είναι μπροστά και λοιδορούν όταν τους γυρίζει την πλάτη, αποτελεί βαρύτατο πολιτικό πλήγμα, ειδικά όταν προέρχεται από έναν Ρεπουμπλικανό πολιτικό σαν τον Μπόλτον. Ολα δείχνουν ότι τα φίλια πυρά εναντίον του Τραμπ θα πυκνώσουν στην πορεία προς τις εκλογές κι αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί σημαντικός παράγων υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή