ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστικό «χαστούκι» υπέρ παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ

dikastiko-chastoyki-yper-paratypon-metanaston-stis-ipa-2384024

Σημαντική νίκη πέτυχε η προοδευτική πτέρυγα του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος Τραμπ, το οποίο επέτρεπε την απέλαση και τη στέρηση αδειών εργασίας ενηλίκων αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά.

Ο πρόεδρος Τραμπ και σκληροπυρηνικοί σύμβουλοί του, όπως ο Στίβεν Μίλερ, πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια ή θα καταθέσουν εκ νέου, με βελτιώσεις, την πρόταση κατάργησης της ευνοϊκής νομοθεσίας για τους νεαρούς μετανάστες. Σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter, ο Aμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση από το 2016 για κατάργηση του προγράμματος ανοχής προς τους μετανάστες αυτούς. «Πρέπει τώρα να ξαναρχίσουμε όλη τη διαδικασία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν εξόχως πολιτική και δεν έμοιαζε να βασίζεται στον νόμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η εκλογική βάση του Τραμπ απαιτεί από αυτόν την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, ενώ ενδεχόμενη αθέτηση της δέσμευσης αυτής από την κυβέρνηση απειλεί τις πιθανότητες επανεκλογής του. «Το πρόγραμμα ευνοϊκής μεταχείρισης των μεταναστών αυτών δημιουργήθηκε από το πουθενά και εφαρμόστηκε παράνομα από την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο αμερικανικός λαός απαιτεί την πιστή τήρηση και εφαρμογή των νόμων, όπως τους συνέταξαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Κογκρέσο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί απόπειρα σφετερισμού της εκτελεστικής εξουσίας», είπε ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Τσαντ Γουλφ. Οι μετανάστες που ευνοήθηκαν από τον νόμο του Ομπάμα δεν είναι, όμως, μέλη συμμοριών, όπως ισχυριζόταν ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, το 2016. Οι περισσότεροι βρίσκονται στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, εργάζονται και έχουν οικογένειες στη χώρα. Η επιμονή της εκστρατείας Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα απειλεί, στο μεταξύ, να αποξενώσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους, απαραίτητους στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, με οριακή πλειοψηφία 5 υπέρ και 4 κατά, αναμένεται να συσπειρώσει την εκλογική βάση του Τραμπ γύρω από το αίτημα του προέδρου για διορισμό νέων συντηρητικών μελών στο Ανώτατο Δικαστήριο και τα ομοσπονδιακά εφετεία, τα οποία θα ψηφίζουν υπέρ των προτάσεων κατά της μετανάστευσης και των αμβλώσεων και υπέρ του δικαιώματος οπλοκατοχής – μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Τραμπ, με τη βοήθεια του επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, είχε προωθήσει με ζήλο την εκλογή συντηρητικών μελών, όπως οι δικαστές Νιλ Γκόρσατς και Μπρετ Κάβανο.

«Οι φρικτές και πολιτικά φορτισμένες αυτές αποφάσεις, που εκδίδονται από το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι πυροβολισμοί στο πρόσωπο όσων πολιτών είναι υπερήφανοι που αποκαλούνται Ρεπουμπλικανοί ή συντηρητικοί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter μία ώρα μετά την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης δικαστικής απόφασης, την οποία επαίνεσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, δεσμευόμενος να παραμείνει στο πλευρό των μεταναστών.