Μια εφιαλτική εβδομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ

Μια εφιαλτική εβδομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στριμωγμένος πολιτικά από τις μνημειώδεις γκάφες του στη διαχείριση της COVID-19 και την εμπρηστική συμπεριφορά του απέναντι στο πανεθνικό κύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε να περάσει στην αντεπίθεση, την εβδομάδα που πέρασε, με την πρώτη, μετά το lockdown, ανοιχτή προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμας. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι υπολόγιζε. Αντί για επίδειξη δύναμης ενός προέδρου που συσπειρώνει τη «σιωπηλή πλειοψηφία», η εβδομάδα που πέρασε αποδείχθηκε εφιάλτης διαρκείας, επιτείνοντας πολιτική του απομόνωση.

Ο Τραμπ αναγκάστηκε να μεταθέσει από την Παρασκευή για το Σάββατο την πανηγυρική έναρξη της εκστρατείας για την επανεκλογή του λόγω σφοδρών αντιδράσεων των Αφροαμερικανών, που είδαν ως πρόκληση την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης την ημέρα που αυτοί θα γιόρταζαν την επέτειο της κατάργησης της δουλείας. Στο μεταξύ, οι νεότερες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν πτώση της δημοτικότητάς του και άνοιγμα της ψαλίδας με τον προπορευόμενο υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Σημαντικότερα ήταν τα πλήγματα που δέχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, σε πείσμα όσων προσπαθειών είχε καταβάλει για να διασφαλίσει συντηρητική πλειοψηφία στον κορυφαίο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ. Με δύο διαδοχικές αποφάσεις τους, οι εννέα ομοσπονδιακοί δικαστές κατοχύρωσαν την ισότητα, από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων, των ομοφυλοφίλων και των διεμφυλικών, και επικύρωσαν το καθεστώς προστασίας περίπου 700.000 νέων μεταναστών, τους οποίους ο Τραμπ ήθελε να απελάσει, ακυρώνοντας ρύθμιση του Μπαράκ Ομπάμα.

Αλλά το πιο οδυνηρό πλήγμα ήρθε από την προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου του Τζον Μπόλτον «The Room Where It Happened», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία αυτή τη βδομάδα. Σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικανός, ο επί 17 μήνες σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ σκιαγραφεί, στις 577 σελίδες του βιβλίου, το πορτρέτο ενός αδαούς, ανεξέλεγκτου και επικίνδυνου προέδρου, «ηθικά ακατάλληλου και πνευματικά απροετοίμαστου για το αξίωμα», όπως δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, σε μια σπανιότατη στιγμή σύγκλισης με τον συγγραφέα.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τραμπ απόρησε όταν η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ θεωρούσε ότι η Φινλανδία είναι τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και γενικά εμφάνιζε εκπληκτική άγνοια σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Με την ιδιότητα του αυτόπτου μάρτυρα συναντήσεων κορυφής, ο Μπόλτον καταγγέλλει ότι ο 45ος πρόεδρος ζήτησε από τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει υπέρ του στις επόμενες εκλογές ανοίγοντας την κινεζική αγορά σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και επιβεβαιώνει ότι προσπάθησε να εκβιάσει τους Ουκρανούς για να βλάψει τον Μπάιντεν.

Επιπλέον, του καταλογίζει ότι προσπαθούσε να παρέμβει στο έργο της αμερικανικής Δικαιοσύνης προς όφελος απολυταρχικών ηγετών με τους οποίους διατηρούσε άριστες σχέσεις, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν. Τέλος, το βιβλίο σκιαγραφεί μια σχιζοφρενική εικόνα στον Λευκό Οίκο, με κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, να λοιδορούν κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο και να φτάνουν κατ’ επανάληψη στα πρόθυρα της παραίτησης.

Βέβαια, ο Μάικ Πομπέο αποδοκίμασε μετά βδελυγμίας τον Μπόλτον, χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη», ενώ άλλοι αξιωματούχοι διέψευσαν μερικές από τις σοβαρότερες καταγγελίες του συγγραφέα, όπως εκείνες για τη συνάντηση με τον Σι. Ο ίδιος ο Τραμπ προσπέρασε τις καταγγελίες ως χονδροειδή ψεύδη ενός αποτυχημένου συμβούλου, τον οποίο ο ίδιος απέλυσε, ενώ ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εμποδίσει διά της δικαστικής οδού την κυκλοφορία του βιβλίου, επικαλούμενος δημοσιοποίηση κρατικών απορρήτων, αν και η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υπενθύμισαν ότι είχαν καλέσει τον Μπόλτον να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων εναντίον του Τραμπ για την ουκρανική υπόθεση, αλλά εκείνος το απέφυγε, προτιμώντας τα δύο εκατομμύρια δολάρια που θα τσεπώσει από την αποκλειστική συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster’s. Γεγονός παραμένει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπέστη σοβαρό πλήγμα, το οποίο δεν θα είναι το τελευταίο αυτού του είδους. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει βιβλίο της ανιψιάς του, Μέρι Τραμπ, για τα ένοχα μυστικά της οικογένειας. Ο εκδοτικός οίκος της υπόσχεται ότι το βιβλίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να καταλάβουν «πώς ο θείος της έγινε ο άνδρας που σήμερα απειλεί την υγεία, την οικονομική ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό της οικουμένης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή