ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Εντελώς άθικτη» η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο

Τραμπ: «Εντελώς άθικτη» η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η διμερής συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνησή του με αυτή της Κίνας για το διμερές εμπόριο παραμένει σε ισχύ άθικτη.

«Η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη. Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Τραμπ έκανε τη διαβεβαίωση αυτή λίγη ώρα αφού ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πως η διμερής συμφωνία που κλείστηκε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων «παίρνει τέλος»,, συνδέοντας την προοπτική αυτή με την αμερικανική οργή για το γεγονός πως το Πεκίνο δεν έκρουσε νωρίτερα τον κώδωνα του κινδύνου για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.

«Παίρνει τέλος», είχε δηλώσει ο Ναβάρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «σημείο καμπής» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως ενημερώθηκε για την εξάπλωση του κορωνοϊού «αφού» αποχώρησε από την Ουάσιγκτον η κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Φάσης 1», τη 15η Ιανουαρίου.

«Ήταν αφού είχαν ήδη στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ετούτη τη χώρα να εξαπλώσουν αυτόν τον ιό, κι ήταν μερικά λεπτά αφού το αεροπλάνο τους ανέβασε τους τροχούς του μετά την απογείωση, που αρχίσαμε να ακούμε για αυτή την πανδημία», υποστήριξε ο Ναβάρο.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει φθάσει στο ναδίρ της εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που άρχισε να εξαπλώνεται από την πόλη Γουχάν, την πρωτεύουσα της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον ιό. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη.

Ο Τραμπ απείλησε εκ νέου την Πέμπτη να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες και τη δήλωση του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ πως δεν θεωρεί ότι θα ήταν βιώσιμη επιλογή η αποσύνδεση της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία.

Ο Ναβάρο συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές της Κίνας μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters