Ομίχλη μυστηρίου για το φορτίο όπλων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνή ομίχλη μυστηρίου εξακολουθεί να περιβάλει την υπόθεση του φορτίου όπλων που περιέπεσε στα χέρια της κυβέρνησης Σαρόν ύστερα από επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στην Ερυθρά Θάλασσα, την περασμένη Πέμπτη. Το Ισραήλ επιμένει ότι το επίμαχο φορτίο προοριζόταν για την Παλαιστινιακή Αρχή κατά παραβίαση της συνθήκης του Οσλο, ο Γιασέρ Αραφάτ και αραβικές κυβερνήσεις θεωρούν ότι πρόκειται για προβοκάτσια του Τελ Αβίβ, ενώ στις δυτικές πρωτεύουσες κυριαρχεί η ανησυχία ότι το περίεργο αυτό περιστατικό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μεσολαβητικές απόπειρες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας, παρά την αισθητή αποκλιμάκωση της βίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ισραηλινοί ισχυρισμοί

Χθες, ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκίσιν, δήλωσε ότι η χώρα του διαθέτει χειροπιαστές αποδείξεις και ντοκουμέντα, τα οποία αρνήθηκε να προσδιορίσει, που τεκμηριώνουν την άμεση εμπλοκή του Γιασέρ Αραφάτ στην υπόθεση των όπλων. Δεσμεύθηκε δε ότι η κυβέρνηση Σαρόν θα δώσει στη δημοσιότητα τα εν λόγω ενοχοποιητικά στοιχεία το επόμενο σαρανταοκτάωρο.

Στον επικοινωνιακό τους «πόλεμο» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, οι ισραηλινές αρχές αξιοποίησαν συνέντευξη του κρατούμενου κυβερνήτη του επίμαχου σκάφους, Ομάρ Ακάουι, σε τρία τηλεοπτικά δίκτυα -δύο ισραηλινά και ένα αμερικανικό- και το πρακτορείο «Ρόϊτερς». O Ακάουι, ο οποίος κατά δήλωσή του εργάζεται στο παλαιστινιακό υπουργείο Μεταφορών, υποστήριξε ότι ανέλαβε τη μεταφορά του φορτίου για λογαριασμό κάποιου Αντέλ Μουγκράμπι, τον οποίο οι Ισραηλινοί θεωρούν ως βασικό προμηθευτή όπλων της Παλαιστινιακής Αρχής. Πάντως, ο Ακάουι απέφυγε να εμπλέξει ευθέως σ’ αυτή την υπόθεση τον Γιασέρ Αραφάτ, όπως και το Ιράν, από το οποίο προέρχονταν τα εν λόγω όπλα σύμφωνα με τις καταγγελίες του Τελ Αβίβ.

Τι υποστηρίζει ο Αραφάτ

Από την πλευρά του, ο Αραφάτ, μετά από συνάντησή του με τον εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής ανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ισραηλινών καταγγελιών. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπεντ Ράμπο, η επιτροπή θα είναι ανοιχτή σε εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών, ενώ όσοι τυχόν ενοχοποιηθούν από τα πορίσματα των ανακρίσεων θα παραπεμφθούν σε παλαιστινιακά δικαστήρια.

Ανάλογη είναι η στάση των αραβικών κυβερνήσεων της περιοχής. Στη διάρκεια συνεδρίασης της ιρακινής κυβέρνησης, ο Σαντάμ Χουσεΐν χαρακτήρισε την κατάληψη του σκάφους -το οποίο, σύμφωνα με τους «Λόϊντς» του Λονδίνου, είχε αγοραστεί από Ιρακινό πολίτη- από Ισραηλινούς κομάντος ως «πράξη πειρατείας, ωμή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων». Στη Δαμασκό, η κυβέρνηση της Συρίας κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ότι εκμεταλλεύεται το περιστατικό αυτό για να εξασθενίσει την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο αιγυπτιακός Τύπος χαρακτήρισε την όλη υπόθεση «χαλκευμένη» από το Ισραήλ.

Επιφυλακτικές οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν επιμελώς να πάρουν θέση για την περίεργη αυτή υπόθεση σε μια εμφανή προσπάθεια να μην τροφοτήσουν μια νέα υποτροπή της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. O εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπουσέ και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κάλυψαν μεν το Ισραήλ ως προς την κατάληψη του σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά απέφυγαν να δεχθούν ότι πίσω από το φορτίο όπλων βρισκόταν η Παλαιστινιακή Αρχή επικαλούμενοι έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Τη δυσφορία της κυβέρνησης Σαρόν για την επιφυλακτική στάση των ΗΠΑ εξέφρασε χθες ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Εφρέμ Σνεχ, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αποθαρρύνει απαντητικά μέτρα του Ισραήλ και δεν θέλει να διαταράξει τις λεπτές σχέσεις της με την Τεχεράνη.

Δίνοντας μια πρώτη ένδειξη σχετικά με το είδος των πιθανών «απαντητικών μέτρων» της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στο εγγύς μέλλον για μια συνολική αναθεώρηση των σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αρκετοί σκληροπυρηνικοί υπουργοί του Σαρόν έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους διακοπής των σχέσεων με τον Γιασέρ Αραφάτ και την κυβέρνησή του. Την κατηγορηματική του αντίθεση με αυτές τις προτάσεις εξέφρασε χθες από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο προερχόμενος από τους Εργατικούς υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ο οποίος έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε να αλλάξουμε την ηγεσία των Παλαιστινίων ή την πολιτική τους; Στην πρώτη περίπτωση, θα ενώσουμε τους πάντες γύρω της. Αν επιλέξουμε το δεύτερο, έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε».

Ασιόδοξος ο Σολάνα

Σε πείσμα αυτών των δυσκολιών, ο Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες μεσολαβητική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Αντονι Ζίνι, δήλωσε ότι αισιοδοξεί για μια σύντομη επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε να μην δηλητηριασθεί το κλίμα από το επεισόδιο της Ερυθράς Θάλασσας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT