ΗΠΑ: έτοιμες για μάχες σε άλλες περιοχές

ΗΠΑ: έτοιμες για μάχες σε άλλες περιοχές

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας, όπως χαράσσεται μετά το Αφγανιστάν, θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην άρνηση καταφυγίου σε τρομοκρατικές ομάδες από κράτη όπως η Σομαλία, η Υεμένη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, όπου οι τρομοκράτες ενεργούσαν ελεύθερα, τόνισε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Πολ Ντ. Γούλφοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε, σκιαγραφώντας με σαφήνεια τη μελλοντική στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που αποσκοπεί στη διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων. Παρά τη φήμη του Γούλφοβιτς ως ενός από τα πλέον επιθετικά μέλη του πολεμικού συμβουλίου του προέδρου Μπους, οι δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι το Πεντάγωνο πιθανώς να προτιμήσει να μη στραφεί εναντίον μεγαλύτερων και πολιτικώς δυσχερέστερων στόχων -πάντα στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας-, όπως είναι το Ιράκ, αποφεύγοντας έτσι την αντιπαράθεση με σημαντικούς Αραβες και Ευρωπαίους συμμάχους, που διστάζουν να τα βάλουν με τη Βαγδάτη.

Υεμένη και Σομαλία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τώρα στρέφονται προς τα φιλικώς διακείμενα κράτη, όπως οι Φιλιππίνες που θα καλωσόριζαν την αμερικανική βοήθεια στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τα τρομοκρατικά δίκτυα. Ηδη, το Πεντάγωνο ερευνά τις πιθανές βάσεις των τρομοκρατών σε Υεμένη και Σομαλία, χώρες με ανίσχυρες κυβερνήσεις και καθόλου μέσα ώστε να εξαλείψουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις από προσώπου γης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, εξάλλου, τόνισε ότι δεν θα αποκαλύψει την επόμενη κίνηση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον οποιασδήποτε χώρας. O Γούλφοβιτς πάντα υποστήριζε ότι πρέπει να εκδιωχθεί από το προεδρικό αξίωμα ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μάλιστα, αρκετές φορές έστειλε το μήνυμα προς το Ιράκ και άλλα κράτη που «υπέθαλψαν» την τρομοκρατία ότι αν εξακολουθούσαν να διάκεινται φιλικώς προς τους τρομοκράτες θα δοκίμαζαν αυξημένες διπλωματικές, οικονομικές, ακόμα και στρατιωτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ. Τώρα τονίζει ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Αφγανιστάν «κινητοποιήσαν» πολλά κράτη που υποστηρίζαν την τρομοκρατία να αλλάξουν στάση και επεσήμανε ότι οι βομβαρδισμοί θα αποτελούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για τις μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες. Το Ιράκ, όμως, μέχρι στιγμής, δεν αντιτάχθηκε στην τρομοκρατία. O Σαντάμ Χουσεΐν εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.

Βασικό μέλημα του Πενταγώνου παραμένει το Αφγανιστάν, που εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο όσο πριν από έναν ή δύο μήνες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σε μια επίθεση που το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «στημένη».

Εχθροί και φίλοι

Ο Γούλφοβιτς στη συνέντευξή του τόνισε ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα των επόμενων μηνών θα είναι να καταλήξουν οι ΗΠΑ ποιος από τους «συμμάχους της πρώτης φάσης του πολέμου θα αποδειχθεί πραγματικός μακροπροθέσμως και ποιοι, στην αντίθετη περίπτωση, θα αποτελέσουν πηγή δεινών ή απλώς θα αλλάξουν στρατόπεδο».

Ο Χαμίντ Καρζάι, ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ, αποδείχθηκε «εντυπωσιακή προσωπικότητα» αλλά, είπε ο Γούλφοβιτς, «κατά πόσο θα σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του είναι άλλο θέμα». Μέχρι στιγμής, η Σομαλία είναι ο πιθανότερος επόμενος στόχος που θα δεχθεί την αμερικανική στρατιωτική ισχύ εναντίον της, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για τους τρομοκράτες. H αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Αλ Ιτιχάαντ, φανατική θρησκευτική οργάνωση της Σομαλίας, σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ εξάλλου, που θεωρούν τη χώρα αυτή ως πιθανό προορισμό των μελών της Αλ Κάιντα, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησής της, ήδη άρχισαν τις αναγνωριστικές πτήσεις στα ανοικτά των σομαλικών ακτών.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη φιλικώς προσκείμενης κυβέρνησης περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες δράσης στη χώρα. Ηδη, η CIA προσπαθεί να εντοπίσει άτομα που θα μπορούσαν να ενεργήσουν για λογαριασμό των ΗΠΑ, όπως οι αντιτιθέμενοι στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ετοιμες για επέμβαση

Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να καταστείλει τη στάση του ισλαμικού κινήματος Αμπου Σαγιάφ, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Ηδη Αμερικανοί αξιωματούχοι εκπαιδεύουν δυνάμεις της χώρας, ώστε να αναλάβουν δράση κατά των ανταρτών και να πραγματοποιούν ειδικές επιχειρήσεις. Στην Ινδονησία η έλλειψη κυβερνητικής ισχύος επιτρέπει στους μουσουλμάνους τρομοκράτες να βρουν καταφύγιο. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στην κυβέρνηση, αλλά το Πεντάγωνο διστάζει να οργανώσει κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό της χώρας, που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διστακτικότητα που αναθεωρήθηκε μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε άμεση στρατιωτική δράση στην Ινδονησία.

Και η Υεμένη διαθέτει άναρχες περιοχές και θύλακες που δεν μπορεί να ελέγξει η κεντρική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου άσκησαν πιέσεις ώστε να διαλυθούν οι πυρήνες της Αλ Κάιντα στη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT