Πόλεμος Τραμπ κατά διαδηλωτών και μεταναστών

Πόλεμος Τραμπ κατά διαδηλωτών και μεταναστών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίδειξη πυγμής εναντίον των διαδηλωτών που θέτουν στο στόχαστρο αγάλματα και με περιορισμό των αδειών εργασίας για μετανάστες προσπαθεί να συσπειρώσει τη συντηρητική εκλογική του βάση ο Ντόναλντ Τραμπ ύστερα από την ψυχρολουσία που δέχτηκε από την απογοητευτική προσέλευση οπαδών του στην πρώτη, μετά την καραντίνα, προεκλογική συγκέντρωσή του, στην Τάλσα της Οκλαχόμας.

«Δεν πρόκειται να γκρεμίσουν τα αγάλματά μας», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο, προαναγγέλλοντας ότι θα υπογράψει «πολύ σύντομα» διάταγμα για την τιμωρία όσων προσβάλλουν ιστορικά μνημεία.

Στον απόηχο των διαδηλώσεων εναντίον των φυλετικών διακρίσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, κερδίζει έδαφος σε αρκετές πολιτείες το κίνημα για την απομάκρυνση αγαλμάτων προσωπικοτήτων που έχουν συνδεθεί με τον ρατσισμό και τη δουλεία. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, διαδηλωτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να γκρεμίσουν άγαλμα του έβδομου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντριου Τζάκσον, στο πάρκο Λαφαγέτ, σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.

Ηγέτης της χώρας του από το 1829 έως το 1837, ο Τζάκσον ερεθίζει το προοδευτικό στρατόπεδο, καθώς ήταν ιδιοκτήτης δούλων στον αμερικανικό Νότο και χρεώθηκε τη μαζική δολοφονία χιλιάδων Ινδιάνων από διάφορες φυλές. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοιχτά θαυμαστής του Τζάκσον, του οποίου το πορτρέτο φρόντισε να κρεμάσει στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου μόλις πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνει τις πιέσεις του στις Αρχές της πόλης του Σιάτλ και της πολιτείας Ουάσιγκτον να διαλύσουν την κατάληψη της συνοικίας Κάπιτον Χιλ από ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία, τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις. Η πίεση στις τοπικές αρχές κλιμακώθηκε ύστερα από δύο αλλεπάλληλα περιστατικά πυροβολισμών στην «αυτόνομη ζώνη» της Κάπιτον Χιλ (την οποία έχει εγκαταλείψει η τοπική αστυνομία), εξαιτίας των οποίων ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν. Χθες η Δημοκρατική δήμαρχος του Σιάτλ, Τζένι Ντέρκαν, δήλωσε ότι οι Αρχές θα τερματίσουν την κατάληψη πολύ σύντομα και προανήγγειλε ότι οι αστυνομικοί θα αναλάβουν εκ νέου τα καθήκοντά τους στο τμήμα τους.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους η αναστολή χορήγησης πράσινων καρτών (δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης) σε μετανάστες και πως επεκτείνεται η αναστολή σε διάφορες άλλες βίζες για εργασία. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να βρουν θέσεις εργασίας 525.000 Αμερικανοί. Καθώς η ανεργία εκτοξεύθηκε, λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, από 3,5% τον Φεβρουάριο σε 13,5% τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την αντιμεταναστευτική εκστρατεία του με στόχο να κερδίσει υποστήριξη από πιο ευάλωτα εργατικά στρώματα.

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις από διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της Νέας Οικονομίας. Ο ιδρυτής της Tesla, Ελον Μασκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου σύμφωνος» με την απόφαση του προέδρου, ενώ το αφεντικό της Google, ο γεννημένος στην Ινδία Σουντάρ Πιτσάι, τόνισε ότι «η μετανάστευση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ σημείωσε ότι «δεν είναι τώρα η στιγμή να κόψουμε από το έθνος μας τα διεθνή ταλέντα ή να δημιουργήσουμε αβεβαιότητα και άγχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή