Στο Πακιστάν «πέρασαν» οι Αμερικανοί

Στο Πακιστάν «πέρασαν» οι Αμερικανοί

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πακιστάν έχουν επεκτείνει τη δράση τους οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς ο Πακιστανός πρόεδρος στρατηγός Μουσάραφ «επέτρεψε» σε αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν τη διέλευση στο πακιστανικό έδαφος, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί την καταδίωξη των τρομοκρατών.

Προβλέπει συλλήψεις

Στη δήλωση αυτή προέβη ο γενικός διοικητής της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, στρατηγός Τόμι Φρανκς, αποκαλύπτοντας ότι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ήδη στο Πακιστάν για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις με τον πακιστανικό στρατό. Στις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες έγιναν αργά τη Δευτέρα στο στρατηγείο της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στη Φλώριδα, ο στρατηγός Φρανκς συμπεριέλαβε και πρόβλεψη περί της σύλληψης ενός ή δύο ανωτέρων στελεχών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα «με ιδιαίτρεο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ». H πρόβλεψη επαληθεύτηκε, καθώς οι υπουργοί Αμυνας, Δικαιοσύνης και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν, μουλάδες Ουμπάι Ντουλάχ, Τουραμπί και Σααντουντίν, παραδόθηκαν στις Αρχές του Κανταχάρ.

Κατόπιν όλων αυτών εντύπωση προκάλεσε νέα δήλωση, αυτή τη φορά του εκπροσώπου του Πενταγώνου υποναυάρχου Στάφλμπιν, σύμφωνα με την οποία εφεξής στόχος των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν είναι να εξαρθρώσουν τους τελευταίους θύλακους αντίστασης των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα «και όχι να καταδιώκουν σκιές», όπως τόνισε υπονοώντας προφανώς τις άκαρπες έρευνες για τον Μπιν Λάντεν και τον Ομάρ στην Τόρα Μπόρα και το Μπαγκράν. Προς επίρρωσιν των δηλώσεων αυτών ο υποναύαρχος Στάφλμπιν αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών εναντίον στόχων στις επαρχίες Κοστ, Πάκτια και Πάκτικα, όπου υπήρχαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και άλλες βάσεις της Αλ Κάιντα.

Παράδοξη, ύστερα απ’ όλα αυτά, φάνηκε η χθεσινή δήλωση στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστανού προέδρου στρατηγού Μουσάραφ προς αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τους κ. Λίμπερμαν και Μακ Κέιν, ότι ο Μπιν Λάντεν δεν βρίσκεται στο πακιστανικό έδαφος. H δήλωση προκάλεσε συνειρμούς ως προς τον ακριβή στόχο της επέκτασης της αμερικανικής δράσης στο Πακιστάν, το οποίο για μία ακόμη φορά βρίσκεται στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης με την Ινδία.

Πάντως, στις προχθεσινές του ανακοινώσεις ο στρατηγός Φρανκς ευχαρίστησε τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις για τη συμβολή τους στην καταδίωξη του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα στην Τόρα Μπόρα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εμπιστεύονται απολύτως τον Αφγανό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι. Την αμέριστη υποστήριξή του προς τον κ. Καρζάι εξέφρασε χθες και ο Τόνι Μπλερ, ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν. O Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται, όπως είπε, την υποχρέωση μακροπρόθεσμης εμπλοκής στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, υποχρέωση την οποία φαίνεται να αισθάνονται και άλλες δυτικές ή μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία, που θα μετάσχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη.

Στα πρόθυρα του θανάτου

Ενδεχομένως η ξένη παρέμβαση να σώσει από βέβαιο θάνατο τους 10.000 κατοίκους απομονωμένης ορεινής περιοχής στα βόρεια του Αφγανιστάν. Δημοσιογράφοι του Ασοσιέιτεντ Πρες, που επισκέφτηκαν χθες χωριό της περιοχής, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι τρέφονται αποκλειστικά με χόρτα και βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. H πείνα, οι στερήσεις και οι κακουχίες, τα αλλεπάλληλα προσφυγικά κύματα και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης Αφγανών δεν αποτελούν πρόσφατο φαινόμενο, αλλά τρόπο ζωής επί δύο περίπου δεκαετίες, με κορύφωση την τελευταία εξαετία.

Για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Καμπούλ οι πρέσβεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των έξι γειτόνων του Αφγανιστάν, δηλαδή της Κίνας, του Ιράν, του Πακιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν. Είναι η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας «Εξι συν δύο». Ενδιαμέσως ο OHE ζήτησε τη διεξαγωγή ερευνών για τον θάνατο των κρατουμένων στην περίφημη εξέγερση στις φυλακές του Μαζάρ ι Σαρίφ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να καταστείλει τη στάση του ισλαμικού κινήματος Αμπου Σαγιάφ, που διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Ηδη Αμερικανοί αξιωματούχοι εκπαιδεύουν δυνάμεις της χώρας, ώστε να αναλάβουν δράση κατά των ανταρτών και να πραγματοποιούν ειδικές επιχειρήσεις. Στην Ινδονησία η έλλειψη κυβερνητικής ισχύος επιτρέπει στους μουσουλμάνους τρομοκράτες να βρουν καταφύγιο. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στην κυβέρνηση, αλλά το Πεντάγωνο διστάζει να οργανώσει κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό της χώρας, που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διστακτικότητα που αναθεωρήθηκε μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε άμεση στρατιωτική δράση στην Ινδονησία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT