Πακιστάν: «Ανθρώπινο λάθος» προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία της 22ας Μαΐου

Πακιστάν: «Ανθρώπινο λάθος» προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία της 22ας Μαΐου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους του πιλότου και του πύργου ελέγχου υπήρξε η αεροπορική τραγωδία που έλαβε χώρα στο Πακιστάν στις 22 Μαΐου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 97 άνθρωποι, αναφέρει η πρώτη επίσημη αναφορά σχετικά με το δυστύχημα. Το επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μία κατοικημένη περιοχή στο Καράτσι του Πακιστάν, με μόλις δύο επιβάτες να επιβιώνουν της συντριβής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αεροπορίας του Πακιστάν, ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απέτυχαν να ακολουθήσουν τους κανόνες του σχετικού πρωτόκολλου, με αποτέλεσμα να επέλθει η τραγωδία. Ακόμη, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός σημείωσε ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους δεν ήταν συγκεντρωμένοι στο καθήκον τους λόγω άγχους σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, για την οποία συζητούσαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της πτήσης, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των μαύρων κουτιών. «Ο ιός κυριαρχούσε στο μυαλό τους. Η οικογένειά τους επηρεάστηκε και συζητούσαν για τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουλάμ Σαρβάρ Χαν.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τίποτα δεν ήταν τεχνικά «λάθος» με το αεροσκάφος, ένα Airbus A320 των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών. «Ο πιλότος αγνόησε τις οδηγίες του πύργου ελέγχου και από την άλλη πλευρά, ο πύργος ελέγχου δεν ενημέρωσε τον πιλότο για το πρόβλημα που προέκυψε στον κινητήρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πιλότος απέτυχε να προσγειώσει επιτυχώς το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της πακιστανικής πόλης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να «ξύσει» τον διάδρομο του αεροδρομίου και να απογειωθεί εκ νέου, έχοντας όμως πλέον υποστεί μεγάλη ζημιά στους κινητήρες του. Για τη ζημιά αυτή ο πιλότος δεν έλαβε γνώση από τον πύργο ελέγχου, με αποτέλεσμα να επέλθει η τραγωδία κατά τη δεύτερη απόπειρα προσγείωσης του αεροσκάφους.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, το αεροσκάφος ξεκίνησε τις πτήσεις του το 2014, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχε περάσει επιτυχώς τον ετήσιο έλεγχο σχετικά με την αξιοπλοΐα του. 

Η μοιραία πτήση έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την έναρξη των εμπορικών πτήσεων από και προς το Πακιστάν, με το που υπήρξε σχετική χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή