Βανδάλισαν το άγαλμα του Ζαν-Μπαπτίστ Κολμπέρ έξω από το γαλλικό κοινοβούλιο

Βανδάλισαν το άγαλμα του Ζαν-Μπαπτίστ Κολμπέρ έξω από το γαλλικό κοινοβούλιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας διαδηλωτής βανδάλισε το άγαλμα του Γάλλου πολιτικού του 17ου αιώνα Ζαν-Μπαπτίστ Κολμπέρ, έξω από το κτιρίο του γαλλικού κοινοβουλίου στο Παρίσι. Ο διαδηλωτής έγραψε με κόκκινο σπρέι «κρατική νεγροφοβία» (state negrophobia) πάνω στη βάση του αγάλματος και το μουτζούρωσε με κόκκινη μπογιά, λίγο προτού συλληφθεί από την αστυνομία. Ο συλληφθείς φέρεται να ανήκει στην ομάδα «Αντινεγροφοβική Ταξιαρχία» (Brigade Anti Négrophobie), καθώς ένας λογαριασμός με αυτό το όνομα κοινοποίησε βίντεο από τη δράση στο Twitter, ενώ ο ίδιος στο βίντεο διακρίνεται να φοράει μία μπλούζα με το όνομα της ομάδας.

Όντας υπουργός οικονομικών της Γαλλίας από το 1665 έως το 1683, επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο Κολμπέρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη χάραξη της αποικιακής πολιτικής της Γαλλίας, συμβάλλοντας μάλιστα στη σύνταξη του «Μαύρου Κώδικα» (Code Noir), το σύνολο κανόνων αναφορικά με ζητήματα δουλείας και φύλης στο πλαίσιο της Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Βάσει του «Μαύρου Κώδικα», απαγορεύθηκε η διαβίωση Εβραίων σε όλες τις γαλλικές αποικίες, περιορίστηκαν οι ελευθερίες των ελεύθερων (μη-δούλων) μαύρων ανθρώπων και ορίστηκαν οι κανονισμοί του καθεστώτος της δουλείας. 

Η σύνδεση του ονόματος του με το αποικιοκρατικό και δουλοκτητικό παρελθόν της Γαλλίας έχει φέρει το όνομα του στο επίκεντρο της συζήτησης που έχει προκύψει παράλληλα με το κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα περιστατικά βανδαλισμού μνημείων έχουν λάβει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και αλλού.

Στη Γαλλία, «σημαία» των διαδηλωτών είναι ο Αντάμα Τραορέ, ένας 24χρονος μαύρος Γάλλος με καταγωγή από το Μάλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του όντας υπό αστυνομική κράτηση το 2016. Πολλοί διαδηλωτές έχουν παρομοιάσει τον θάνατο του με αυτον του Φλόιντ, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για την τραγική απώλεια του.

Πέραν του αγάλματος του Κόλμπερτ έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, το όνομα του Γάλλου πολιτικού κοσμεί και άλλα κτίρια και τοποθεσίες ανά τη χώρα, ενώ υπάρχει και αίθουσα με το όνομα του μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, για την οποία μάλιστα εκφράστηκε αίτημα για τη μετονομασία της.

Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει κάθετα την αντίθεση του σε κάθε μορφής «ξήλωμα» του ιστορικού παρελθόντος της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η χώρα «δεν θα ξεχάσει κανένα από τα έργα τέχνης της, δεν θα αποκαθηλώσει κανένα άγαλμα». «Η Γαλλική Δημοκρατία δεν θα διαγράψει κανένα όνομα από την ιστορία», είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή