H Apple απαντά με «ανορθόδοξο» iMac

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντώντας ουσιαστικά στις καινοτομίες της Microsoft, η εταιρεία Apple παρουσίασε χθες στο Σαν Φρανσίσκο τη νέα ανορθόδοξη έκδοση του υπολογιστή iMac, σε μία προσπάθεια να αναζωογονήσει το προϊόν.

Ο νέος υπολογιστής, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η διαφανής, περιστρεφόμενη επίπεδη οθόνη, τοποθετημένη πάνω σε ημισφαίριο λευκού χρώματος, είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αμφισβήτηση, όπως είχε συμβεί και με τον iMac το 1998.

H κατασκευή του iMac βασιζόταν γύρω από τον κύλινδρο καθοδικών ακτίνων, τον οποίο ο πρόεδρος της Apple, Στίβεν Τζομπς θεωρεί σήμερα ξεπερασμένο. H εταιρεία του εκμεταλλεύθηκε την υποχώρηση στις τιμές των οθονών LCD (υγρών κρυστάλλων) για να επανασχεδιάσει εξ ολοκλήρου τον προσωπικό της υπολογιστή, αφού απέρριψε αρχικές προτάσεις για ενίσχυση του πάχους της συσκευής.

Μεγάλο ρίσκο

«Γιατί δεν αφήνουμε κάθε εξάρτημα του υπολογιστή να λειτουργήσει από μόνο του αισθητικά», ανέφερε ο κ. Τζομπς, κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τα εγκαίνια της έκθεσης Macworld στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με αναλυτές του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το νέο εγχείρημα του Τζομπς αποτελεί μεγάλο ρίσκο, παρόλο που προέρχεται από άνθρωπο, ο οποίος έκτισε τη φήμη του πάνω στην πεποίθηση ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλά λευκά κουτιά.

Αν και η κυκλοφορία του iMac συνοδεύθηκε από μεγάλη επιτυχία, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια τεμάχια, άλλες απόπειρες του Τζομπς απέτυχαν παταγωδώς στην αγορά, μολονότι είχαν εξασφαλίσει διθυραμβικές κριτικές από σχεδιαστές και ειδικευμένους δημοσιογράφους. Φημισμένος για την πρωτοποριακή χρήση του πλαστικού στην κατασκευή του πρώτου Apple II, ο Τζομπς παρουσίασε το 2000 πρωτότυπο κυβικό υπολογιστή, με ελάχιστη όμως επιτυχία στο αγοραστικό κοινό.

Η παρουσίαση του iMac αποδεικνύει, όμως, ότι ο Τζομπς δεν έχει απολέσει την πρωτοποριακή του διάθεση, ενώ εξασφάλισε ήδη τα συγχαρητήρια της Wall Street. O αναλυτής της Needham & Co., Τσαρλς Γουλφ αναφέρει: «Στην αρχή αντιμετώπισα το νέο προϊόν της Apple με σκεπτικισμό. Ξέρω, όμως, ότι πάνω από 800.000 καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα της εταιρείας μέσα στον περασμένο μήνα, πράγμα που δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την εμπορική του επιτυχία».

Το σχέδιο του νέου iMac, όμως, έχει αφήσει ακόμη και πιστούς πελάτες της Apple να αναρωτιούνται.

Πεποίθηση

Ενα πρώην στέλεχος της εταιρείας χαρακτήρισε το σχεδιασμό του σαν «μισό θόλο». Αλλοι, όμως, έσπευσαν να παραγγείλουν το νέο υπολογιστή. «Το νέο iMac είναι αντικείμενο πόθου. Θέλω ένα οπωσδήποτε!», λέει ο Τομ Ράιλι, επικεφαλής ψηφιακής οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο. O Τζομπς, ο οποίος πέτυχε να οξύνει το ενδιαφέρον πριν από την παρουσίαση του νέου προϊόντος του, και γνωρίζει καλά να χειρίζεται την υπερβολή, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Apple πέτυχε πάλι να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της. «Επιλέξαμε το δρόμο της καινοτομίας, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές μας προτιμούν να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις, αναδιάρθρωση και αναδίπλωση», είπε ο κ. Τζομπς.

Οι νέοι υπολογιστές της Apple συνοδεύονται από ευρεία σειρά λογισμικού, το οποίο δίνει δυνατότητες διαρκούς και αποτελεσματικής σύνδεσης με το Ιντερνετ, διαχείρισης και επεξεργασίας φωτογραφικού υλικού, καθώς και μεγαλύτερης πιστότητας γραφικών απεικονίσεων. Τα νέα μοντέλα της εταιρείας θα είναι εξοπλισμένα με το λειτουργικό σύστημα OS X της Apple.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT