ΚΟΣΜΟΣ

Αγκυρα καλεί Ουάσιγκτον για Λιβύη

gkat_09_2506_page_1_image_0001
25trumperdog

Λίγες ημέρες ύστερα από τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν να συντονίσουν τη δράση των χωρών τους αναφορικά με το λιβυκό πρόβλημα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και μυστικών υπηρεσιών, μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία κορυφαίων αξιωματούχων των δύο νατοϊκών εταίρων ήρθε να ενισχύσει την αίσθηση της διευρυνόμενης σύγκλισης.

Οπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν επικοινώνησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας στη Λιβύη και για την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Καλίν και Ο’ Μπράιεν «υπογράμμισαν ότι πρέπει να υποστηριχθούν παράγοντες με νομιμοποίηση και αξιοπιστία ώστε να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ». Η διατύπωση αυτή υπονοεί ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε με ένα κεντρικό στόχο της Αγκυρας που είναι ο αποκλεισμός του Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη των στρατιωτικών δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης και η αντικατάστασή του από κάποιο περισσότερο αποδεκτό πρόσωπο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Δεν είχε γίνει μέχρι χθες γνωστό αν οι δύο άνδρες συζήτησαν το επίμαχο ζήτημα της Σύρτης. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Σαράζ απειλεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία ελέγχεται από τον Χαφτάρ. Πρόσφατα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ Σίσι χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη Σύρτη, απειλώντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα επέμβουν, αν χρειαστεί, για να αποτρέψουν την άλωση της πόλης από τους «τζιχαντιστές» του Σαράζ.

Με συνέντευξή του στο αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, κάλεσε τον Σίσι να κάνει πράξη την απειλή του. «Ο λιβυκός λαός επισήμως ζητεί από την Αίγυπτο να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις αν το απαιτήσουν οι αναγκαιότητες για τη διατήρηση της ασφάλειας των δύο γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Σάλεχ.

Στο μεταξύ, η Γαλλία, οι σχέσεις της οποίας με την Αγκυρα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, κάλεσε την Ε.Ε. να συζητήσει το «πρόβλημα Τουρκία» το ταχύτερο δυνατόν. Από το βήμα της Γερουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε: «Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η Ε.Ε. μια συζήτηση εις βάθος, δίχως ταμπού, δίχως αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων με την Αγκυρα και το πώς η Ε.Ε. θα προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα».