Εντονη κριτική για τη νέα καραντίνα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία

Εντονη κριτική για τη νέα καραντίνα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καθυστέρηση και ολιγωρία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων ημερών κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Αρμίν Λάσετ, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Πριν από μερικές ημέρες, η πολιτειακή κυβέρνηση επέβαλε εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετά τη ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 στην κομητεία Γκίτερσλο, έδρα του σφαγείου και της μονάδας επεξεργασίας κρέατος Toennies, και στη γειτονική κομητεία Βάρεντορφ, όπου κατοικούν οι περισσότεροι εργάτες της μονάδας. Στις δύο κομητείες, που ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τις 600.000, έχουν κλείσει εστιατόρια (μόνο φαγητό σε πακέτο), μπαρ, μουσεία, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, σχολεία και νηπιαγωγεία. Τα νέα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για μία εβδομάδα «μέχρι η κατάσταση να παρουσιάσει ύφεση», όπως εξήγησε ο Λάσετ. Η πολιτειακή κυβέρνηση, εξάλλου, θα αυξήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, εκτός της εργοστασιακής μονάδας.

Ωστόσο, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Λάσετ, δεδομένου ότι φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πιθανώς να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, τον κατήγγειλαν για καθυστέρηση στην επιβολή των νέων μέτρων. Αλλωστε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο Λάσετ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της τάχιστης χαλάρωσης των μέτρων.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του κρατιδίου, Τόμας Κουτσάκι, δήλωσε στο τοπικό κοινοβούλιο στο Ντίσελντορφ ότι «η επιδημική εστία στη Ρέντα – Βιέντενμπουκ, πόλη της περιφέρειας Γκίτερσλο, είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είχε ανάγκη από μία κυβέρνηση που θα είχε την ικανότητα της άμεσης και αποφασιστικής παρέμβασης, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει μία εβδομάδα για να αποτρέψει την εμφάνιση του δεύτερου επιδημικού κύματος, που σήμερα απειλεί τη Γερμανία και ολόκληρη την Ευρώπη». Τέλος, ανέφερε πως «το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι να μην είναι ήδη πολύ αργά».

Ο Αρμίν Λάσετ, ο οποίος έλαβε τον λόγο στο Κοινοβούλιο πριν από τον αντίπαλό του, σημείωσε ότι η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι το πρώτο κρατίδιο που αντιστρέφει τη γενικευμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας ότι «το lockdown των περασμένων μηνών ήταν απολύτως αναγκαίο». Χθες, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τάχθηκε υπέρ των μέτρων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Η πρόσφατη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής ήταν η πρώτη μετά την επέλαση του κορωνοϊού στη Γερμανία. Μάλιστα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του παθογόνου παράγοντα στην αίθουσα της ολομέλειας, σε κάθε έδρα έχει τοποθετηθεί ένας «κλωβός» από ακρυλικό.

Τέλος και σε άλλες γερμανικές πόλεις έχουν επιβληθεί στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. σε ένα οικιστικό σύμπλεγμα στο Γκέτινγκεν της Κάτω Σαξονίας, όπου μάλιστα το Σάββατο χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας, καθώς πολλοί ένοικοι αποπειράθηκαν να «δραπετεύσουν». Χθες καραντίνα επιβλήθηκε και σε 200 ενοίκους πολυκατοικίας στο Φρίντριχσχαϊν του ανατολικού Βερολίνου μετά τον εντοπισμό 44 νέων κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή