«Μαύρη λίστα» με 20 κινεζικές εταιρείες από ΗΠΑ

«Μαύρη λίστα» με 20 κινεζικές εταιρείες από ΗΠΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Είκοσι μεγάλες κινεζικές εταιρείες ανήκουν ή υποστηρίζονται από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Huawei, η εταιρεία παρακολούθησης μέσω βίντεο Hikvision και οι τηλεπικοινωνιακές China Telecoms, China Mobile και AVIC. Η έκθεση του Πενταγώνου μπορεί να δώσει αφορμή σε νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων. Η λίστα «διέρρευσε» σε μέσα ενημέρωσης την ώρα που οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, για να μην επιλέξουν το δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Huawei για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ο κατάλογος εταιρειών συντάχθηκε για την ενημέρωση επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου, επενδυτών, αμερικανικών επιχειρήσεων και άλλων πιθανών πελατών των κινεζικών εταιρειών. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι κινεζικές εταιρείες θα διοχετεύουν στοιχεία και ευαίσθητα τεχνολογικά δεδομένα στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το υπουργείο Αμυνας έχει αρμοδιότητα παρακολούθησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και «ανήκουν ή ελέγχονται» από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποιεί νέα μελέτη αναφορικά με τις επιπτώσεις ασφαλείας από την αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G της Huawei στα βρετανικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αντιστάθηκε στις αμερικανικές εκκλήσεις για απαγόρευση συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού δικτύου 5G στη χώρα. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Huawei, απαγορεύοντάς της να χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό για τον σχεδιασμό των ημιαγωγών της. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου εκφράζει ανησυχίες για συστηματική παραβίαση ρυθμιστικών κανόνων από πλευράς Huawei, οι οποίοι απαιτούν την έκδοση άδειας για την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ενώ υποστηρίζει ότι η κινεζική εταιρεία παρακάμπτει τον κανονισμό χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών σε εργοστάσια άλλων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή