Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αποστολή 1.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, παράλληλα με την απόσυρση δεκαπλάσιου αριθμού στρατιωτών από τη Γερμανία. Στην ομιλία του στην Τάλσα της Οκλαχόμα, το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε τη μείωση των στρατευμάτων από 35.000 σε 25.000 ως αντίδραση της Ουάσιγκτον στην απόφαση της Γερμανίας να μην αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, επαινεί την Πολωνία που ξοδεύει πάνω από 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και καλεί τη Γερμανία να μην παραμείνει πλέον στο 1,4%. Ο Ο’ Μπράιεν ανέφερε ότι κάποιοι από τους στρατιώτες που θα φύγουν από τη Γερμανία θα μετατεθούν στην Πολωνία, ενώ οι περισσότεροι θα μετακινηθούν στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού, όπου μετατοπίζεται το αμερικανικό στρατηγικό ενδιαφέρον. Τόσο στο άρθρο του Ο’ Μπράιεν όσο και στην ομιλία του Τραμπ, ως «ατοπήματα» της Γερμανίας αναφέρονται η συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream II και η πιθανή επιλογή της κινεζικής Ηuawei για την κατασκευή της ραχοκοκαλιάς του συστήματος τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς 5G.

«Ποτέ οι σχέσεις μας με την Πολωνία δεν ήταν στενότερες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα στον Λευκό Οίκο. Οι 1.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία δεν έχουν σχέση με την αποστολή των 1.000 που είχε ανακοινωθεί πέρυσι. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αμερικανικής απόφασης για τη χώρα του, ο Ντούντα κάλεσε, ωστόσο, τον Τραμπ να μην μειώσει τον συνολικό όγκο των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή