ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεν θα κινηθεί νομικά ο Ζεεχόφερ κατά δημοσιογράφου

germania-den-tha-kinithei-nomika-o-zeechofer-kata-dimosiografoy-2384985

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δεν θα ασκήσει τελικά μήνυση στην ποινική δικαιοσύνη, όπως απειλούσε, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, εναντίον αρθρογράφου της βερολινέζικης αριστερής εφημερίδας Tageszeitung, γνωστής ως Taz.

Μιλώντας στις αρχές της εβδομάδας στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, ο Ζεεχόφερ είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να καταθέσει αίτημα στην εισαγγελία του Βερολίνου για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της αρθρογράφου, η οποία στις 15 Ιουνίου συνέκρινε στη στήλη της τους αστυνομικούς με σκουπίδια. Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δικαστική προσφυγή από μέρους «πρωτοκλασάτου» υπουργού αναφορικά με την αρθρογραφία εφημερίδας θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στην ανεξαρτησία του Τύπου.

Λίγες μόλις ώρες μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του αριστερού κόμματος Die Linke, εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωνε ότι η καγκελάριος θα είχε την ίδια ημέρα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και πρώην ηγέτη των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών του CDU για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε τη θλίψη του για την αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι ο λόγος της αρθρογράφου της Taz «στερεί από μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων την αξιοπρέπειά τους». Στην ανακοίνωσή του, ο Ζεεχόφερ αναφέρει: «Υστερα από έντονη σκέψη, αποφάσισα να προσκαλέσω τη διεύθυνση της Tageszeitung σε συζήτηση για το άρθρο και τις επιπτώσεις του, ενώ σκοπεύω να ζητήσω από το Συμβούλιο Τύπου της Γερμανίας, το ανεξάρτητο εποπτικό όργανο των Γερμανών δημοσιογράφων, να τοποθετηθεί με σαφήνεια γύρω από το περιεχόμενο του άρθρου, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε, όμως, να επαναλάβει την απειλή του για προσφυγή στην ποινική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι άλλοι, όπως σωματεία αστυνομικών, το έχουν πράξει ήδη. Η διευθύντρια σύνταξης της Taz, Κάτριν Γκότσαλκ, καλωσόρισε τη μεταστροφή του Ζεεχόφερ, γράφοντας στο Twitter ότι η νομική υπηρεσία της εφημερίδας θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της αρθρογράφου.

Στο επίμαχο άρθρο, η σχολιάστρια και συγγραφέας Χενγκαμέ Γακουμπιφάρα καταθέτει τις σκέψεις της ως εξής: «Αν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γερμανία έχαναν τη χρηματοδότησή τους, δεν μπορώ να σκεφτώ παρά μια κατάλληλη λύση γι’ αυτούς: τη χωματερή. Εκεί, περικυκλωμένοι από σκουπίδια, θα ένιωθαν επιτέλους ότι βρίσκονται στο στοιχείο τους». Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών δημοσιογράφων, Φρανκ Ούμπερολ, αναρωτήθηκε αν ο Ζεεχόφερ επιθυμεί να εγκαινιάσει προεκλογική εκστρατεία εναντίον των μέσων ενημέρωσης. Από την πλευρά του, το στέλεχος των Πράσινων Μίκαελ Κέλνερ έγραψε στο Twitter: «Ενας υπουργός Εσωτερικών που καταθέτει μήνυση εναντίον δημοσιογράφου θυμίζει τον Ορμπαν ή τον Κατσίνσκι».