Ιστορική «συγγνώμη» για την αποικιοκρατία στο Κονγκό από τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο

Ιστορική «συγγνώμη» για την αποικιοκρατία στο Κονγκό από τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα που προκάλεσε η χώρα του κατά την αποικιοκρατική της περίοδο στο Κονγκό» τη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξέφρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος σήμερα, με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας.

Στο Βέλγιο, ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό και τον πολύ αμφιλεγόμενο ρόλο του εκλιπόντος βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, ο οποίος κατηγορείται από ακτιβιστές κατά της αποικιοκρατίας ότι σκότωσε εκατομμύρια Κονγκολέζους

Σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει:

«Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας».

Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, «διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Φίλιππος, ο οποίος είναι βασιλιάς του Βελγίου από το 2013.

«Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις», προσθέτει.

Ο βασιλιάς Φίλιππος εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού.

«Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή