«Θέμα Τουρκία» στην ατζέντα της Ενωσης

«Θέμα Τουρκία» στην ατζέντα της Ενωσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το ζήτημα της Τουρκίας, τόσο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών όσο και σε Συνόδους Κορυφής των «27». Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, να συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην απάντησή του, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Τουρκία θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στις προσεχείς ευρωπαϊκές συνεδριάσεις, τόσο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αυτή είναι η καλύτερη πλατφόρμα να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσει το θέμα και πώς θα συνεχίσουμε με την Τουρκία ώστε να επιτευχθεί αλλαγή στη συμπεριφορά, στις ενέργειες και στις δηλώσεις».

Στις έντονες επικρίσεις του κατά της Αγκυρας επανήλθε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος καταλόγισε στην Τουρκία «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» για τη λιβυκή κρίση, και υποστήριξε ότι απλώς «παριστάνει πως ανήκει στο ΝΑΤΟ». Στις ίδιες δηλώσεις του, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα και ότι «μεταφέρει σε μαζική κλίμακα τζιχανιστές μαχητές από τη Συρία».

Εντάσεις σημειώνονται τελευταία και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας, με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις Κούρδων εναντίον της πολιτικής Ερντογάν, στη Βιέννη, την περασμένη εβδομάδα. Τούρκοι εθνικιστές προχώρησαν σε αντιδιαδηλώσεις εναντίον των Κούρδων, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και πυροτεχνήματα, ενώ προέβαιναν σε χειρονομίες των «Γκρίζων Λύκων». Η αυστριακή αστυνομία παρενέβη για την αποτροπή των χειρότερων, συλλαμβάνοντας 11 άτομα, ενώ επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ δήλωσε χθες ότι «είναι εντελώς απαράδεκτο τουρκικές διενέξεις να πραγματοποιούνται στην επικράτεια της Αυστρίας» και δεσμεύθηκε ότι θα γίνει ενδελεχής έρευνα για να καταλογιστούν ευθύνες στους υπαίτιους των επεισοδίων. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Σόλενμπεργκ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην αποκαλεί «τρομοκράτες» τους Κούρδους διαδηλωτές και τόνισε ότι «το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ελεύθερα συγκεντρώσεις συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας». Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βιέννη για να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Προηγουμένως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επικρίνει έντονα την ανοχή της αυστριακής κυβέρνησης στις διαδηλώσεις των Κούρδων, υποστηρίζοντας ότι διοργανώθηκαν από την «τρομοκρατική», κατά την Αγκυρα, κουρδική, αποσχιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «σκληρή επέμβαση» των αυστριακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της αντιδιαδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν νέοι τουρκικής καταγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή