ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πυρά Κουρτς κατά Τουρκίας: Σπέρνει τη διχόνοια, εργαλειοποιεί ανθρώπους

nea-pyra-koyrts-kata-toyrkias-spernei-ti-dichonoia-ergaleiopoiei-anthropoys-2385725

Ο  Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέρθηκε στη διαμάχη μεταξύ 'Αγκυρας και Βιέννης για τις συγκρούσεις που προκλήθηκαν, κατά τις προηγούμενες ημέρες, ανάμεσα σε Κούρδους διαδηλωτές και τουρκικές, υπερεθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους περίπου 300 Κούρδους που διαδήλωναν, ρίχνοντας πέτρες και πυροτεχνήματα, ενώ φώναζαν συνθήματα και έκαναν χειρονομίες που συνδέονται με την ακραία εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι».

Η ηγεσία της αυστριακής κυβέρνησης άσκησε εκ νέου κριτική, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Τουρκία ότι «σπέρνει διχόνοια» και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η 'Αγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση, ώστε να «δημιουργήσει κλίμα» προς όφελος των συμφερόντων της και αυτό «συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη».

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Σ. Κουρτς,  είχε κληθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, «προκειμένου να του καταστεί σαφές ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της».

«Το ότι η Τουρκία κάνει λόγο για χρησιμοποίηση αστυνομικής βίας εναντίον Αυστριακών τουρκικής καταγωγής, είναι "απαράδεκτο", και "οξύτατα απορριπτέο"» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι στις συγκρούσεις – στις οποίες εκτινάχθηκαν διάφορα αντικείμενα (κροτίδες, γυάλινες φιάλες, πέτρες και σιδερένιοι ράβδοι) και τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρτς ενημέρωσε πως έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να ακολουθήσει «πολιτική μηδενικής ανοχής», παρατηρώντας ότι «αυτές οι συγκρούσεις εισάγονται από την Τουρκία».

«Όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στο δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία. Στην Αυστρία δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο» επεσήμανε, εκτιμώντας πως δεν αναμένει «λόγια αποκλιμάκωσης της κατάστασης» από την Τουρκία, από την οποία «επίσης δεν προσδοκά και μεγάλη υποστήριξη στο θέμα».

«Τώρα θα πρέπει να εξεταστεί ποιες επαφές και διασυνδέσεις υπάρχουν με την Τουρκία και με διάφορους τουρκικούς συλλόγους στην Αυστρία και αυτές οι διασυνδέσεις πρέπει να κοπούν» υπογράμμισε.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ προειδοποίησε πως κάθε δράστης θα διώκεται με συνέπεια και λανθάνουν όσοι πιστεύουν πως η χρησιμοποίηση προστατευτικής μάσκας (σ.σ. για τον κορωνοϊό) εμποδίζει την αναγνώριση τους.

Ο Κ. Νέχαμερ δήλωσε πως ένας από τους φερόμενους επικεφαλής των ταραξιών έχει ήδη εντοπιστεί και μεταξύ των έντεκα κρατουμένων είναι δύο Τούρκοι πολίτες που φέρονται να έχουν ρίξει μεγάλους κυβόλιθους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ανάγκη η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης».

«Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατία της Αυστρίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιδιώξεις οποιασδήποτε επιρροής της αυστριακής πολιτικής από έξω» τόνισε και γνωστοποίησε πως θα υπάρξει αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή «αποσταθεροποίησης και εργαλειοποίησης συλλόγων».

«Μία ακραία μειονότητα δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συμβίωση και κάτι τέτοιο δεν έχει θέση στη Βιέννη» δήλωσε ο ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, παρά το γεγονός πως πολλοί από τους υπεύθυνους για τις ταραχές και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών είναι Αυστριακοί πολίτες.

Από την πλευρά της η 'Αγκυρα ενημέρωσε εκπρόσωπο της αυστριακής πρεσβείας πως «υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι επιτρέπεται σε ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ να διοργανώνουν συγκεντρώσεις στη Βιέννη για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Αυστρία για το ότι «οι αυστριακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν χρησιμοποιήσει βία εναντίον "Τούρκων" νεαρών, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες». Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε παράπονα για «ζημιές που προκλήθηκαν σε εταιρείες στην τουρκική κοινότητα».

Την Δευτέρα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζήτησε από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βιέννη, να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά. Ταυτόχρονα, είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να μην αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους διαδηλωτές.

Τέλος, σε ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται πως «το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ελεύθερα συγκεντρώσεις και να εκφράζονται απόψεις, συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας. Κοινό μας συμφέρον είναι να μην μεταφέρονται στην Βιέννη διενέξεις ξένων χωρών».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ