ΚΟΣΜΟΣ

«Αποσπούσε ό,τι ήθελε από τον Τραμπ»

«Αποσπούσε ό,τι ήθελε από τον Τραμπ»

Την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ ως ηγέτη που ήταν συστηματικά απροετοίμαστος στις συνομιλίες με ξένους ηγέτες, όπως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι κατάφερναν πολύ συχνά να χειραγωγούν τον Τραμπ με αρνητικές συνέπειες για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Καρλ Μπέρνστιν στο CNN. Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τις περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ, μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα, από οποιονδήποτε άλλο ξένο ηγέτη, και «ο Ερντογάν τού απέσπασε ό,τι ήθελε», μεταξύ άλλων την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία προς όφελος της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η ανεπάρκεια και η αδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ να υπερασπιστεί, πολύ περισσότερο δε να προωθήσει, τα αμερικανικά συμφέροντα στις συνομιλίες του με ξένους ηγέτες ήταν τόσο έντονη ώστε οι πρώην υπουργοί του Εξωτερικών, Αμυνας, δύο σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας, ο προσωπάρχης του με τη μακρύτερη θητεία και ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο Μπέρνστιν, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αναπτύξει τόσο στενή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε του τηλεφωνούσε ορισμένες φορές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ο Τραμπ είχε δώσει εντολή να τον συνδέουν απευθείας με αυτόν. Οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ και Τζον Μπόλτον και ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, θεωρούσαν ιδιαίτερα ανησυχητική τη συχνότητα των τηλεφωνικών συνομιλιών Τραμπ-Ερντογάν –κατά τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος πίεζε συνεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για παραχωρήσεις σε θέματα πολιτικής και άλλες χάρες– ιδιαίτερα εξαιτίας της ευκολίας με την οποία παρέκαμπτε ο Ερντογάν τα πρωτόκολλα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, λένε στον Μπέρνστιν δύο πηγές.

Μάλιστα ο Ερντογάν φάνηκε να γνωρίζει τόσο καλά πότε να τηλεφωνεί απευθείας στον Τραμπ, ώστε ορισμένοι βοηθοί του Αμερικανού προέδρου είχαν πειστεί ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα του Τραμπ ώστε να ενημερώνουν τον Ερντογάν πότε είναι διαθέσιμος ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει στον Τραμπ, ενώ βρισκόταν εκείνος στο γήπεδο του γκολφ και ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοπτε το παιχνίδι για να συνομιλήσει επί μακρόν με τον Ερντογάν.

«Αποσπούσε ό,τι ήθελε από τον Τραμπ»-1
Η εμβληματική φωτογραφία από τη σύνοδο του G7 στο Κεμπέκ το 2018 απεικονίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπο με τους διεθνείς ηγέτες, με επικεφαλής την Αγκελα Μέρκελ.  ΦΩΤ. REUTERS

«Αιφνιδιαζόταν»

Τα τηλεφωνήματα με τον Ερντογάν και τον Πούτιν ήταν ιδιαίτερα εξωφρενικά, διότι ο Τραμπ ποτέ δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος, με αποτέλεσμα να τον εκμεταλλεύονται οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τις πηγές του Μπέρνστιν. Πιο χτυπητό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της Συρίας και η ξαφνική και αναπάντεχη απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, δίνοντας παράλληλα στον Ερντογάν το πράσινο φως να επιτεθεί στους Κούρδους που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Αμερικανών κατά του ISIS. Δύο πηγές περιγράφουν ότι ο Τραμπ ήταν τόσο οικτρά ανενημέρωτος σχετικά με τον εμφύλιο στη Συρία και γενικότερα σχετικά με τη Μέση Ανατολή, ώστε συχνά αιφνιδιαζόταν από τον Ερντογάν και δεν είχε τις γνώσεις ώστε να κάνει επί ίσοις όροις λεπτομερή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο Ερντογάν του αποσπούσε ό,τι ήθελε», λέει μια πηγή. Η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία συνδέεται ευθέως με την ικανότητα του Ερντογάν να αποσπά ό,τι θέλει από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών, λένε οι πηγές.

Πούτιν, ο γκραν μετρ

Ενώ ο Τραμπ είχε συστηματικά προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους ηγέτες των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ (Βρετανία, Καναδά, Γαλλία, Αυστραλία κ.ά.), αποζητούσε δουλοπρεπώς τον θαυμασμό και την αποδοχή του Ρώσου προέδρου. Ο Πούτιν κέρδιζε τον Τραμπ σε κάθε επίπεδο, λέει στον Μπέρνστιν υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο ως σκακιστή επιπέδου γκραν μετρ και στον Τραμπ ως περιστασιακό παίκτη. Ενώ ο Πούτιν «αποσταθεροποιεί τη Δύση», ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κάθεται νομίζοντας ότι μπορεί να παραστήσει σε τέτοιο βαθμό τον επιτυχημένο επιχειρηματία και τον σκληρό τύπο ώστε να τον σεβαστεί ο Πούτιν». Ορισμένες φορές οι τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν θύμιζαν χαλαρή συζήτηση ανδρών στη σάουνα, προσθέτει η πηγή. Κατά τη διάρκεια πολλών τηλεφωνικών συνομιλιών υψηλόβαθμοι βοηθοί Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ και οι προσωπάρχες του είχαν μείνει αποσβολωμένοι όχι τόσο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις που έκανε ο Τραμπ στον Πούτιν όσο για την υπερβολική προσπάθεια που κατέβαλλε ώστε να κερδίσει την αποδοχή του Ρώσου ηγέτη.

​​​​​​Δύο άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στον Μπέρνστιν ότι ο Τραμπ αφελώς σχεδόν εξίσωσε τη Ρωσία και τον αυταρχικό ηγέτη της με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους υπονομεύοντας τη σκληρότερη πολιτική που είχαν ακολουθήσει απέναντι στη Μόσχα το Κογκρέσο, προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι και οι μυστικές υπηρεσίες. «(Ο Τραμπ) χάρισε το πλεονέκτημα που κερδήθηκε με κόπο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο», λέει ο πρώτος αξιωματούχος, εν μέρει «προσδίδοντας στον Πούτιν και στη Ρωσία νομιμοποίηση που δεν είχαν ποτέ». Και οι δύο αξιωματούχοι αποκαλούν «ξεπούλημα του μαγαζιού» την απόφαση αποχώρησης από τη Συρία.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και των μυστικών υπηρεσιών που έχουν γνώση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ με ξένους ηγέτες θεωρούν πως αν δημοσιεύονταν με λεπτομέρειες θα έπλητταν ανεπανόρθωτα την υπόληψη του Αμερικανού προέδρου στα μάτια του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού.

Το παραλήρημα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και προσβλητικός απέναντι σχεδόν σε όλους τους ηγέτες των βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όμως απέναντι σε δύο γυναίκες: τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Στην πρώτη είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι χαζή και υποχείριο των Ρώσων και στη δεύτερη ότι είναι ηλίθια και δεν έχει θάρρος. Σύμφωνα με τις πηγές του Μπέρνστιν, τα παραληρήματα του Τραμπ απέναντι στη Μέρκελ και στη Μέι ήταν «σχεδόν σαδιστικά», με τον Αμερικανό πρόεδρο να τους μιλάει με εξευτελιστικό τρόπο. «Ορισμένα από τα πράγματα που είπε στη Μέρκελ είναι απλώς απίστευτα: την αποκάλεσε χαζή και υποχείριο των Ρώσων», λέει μια πηγή. Η Μέρκελ ήταν ήρεμη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Τραμπ, ενώ η Μέι ήταν εμφανώς ταραγμένη.