ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Ναι» υπό όρους στην άδεια εισόδου Ευρωπαίων πολιτών

Κίνα: «Ναι» υπό όρους στην άδεια εισόδου Ευρωπαίων πολιτών

Η Κίνα, η οποία περιλαμβάνεται υπό όρους στην λίστα των χωρών που δύνανται να στείλουν ταξιδιώτες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα επιτρέψει την είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της, αλλά χωρίς να δεσμευθεί επί συγκεκριμένης ημερομηνίας.

Υπενθυμίζεται πως η χλωρα της Ασίας περιλαμβάνεται στην λίστα των 15 χωρών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες οι πολίτες των οποίων έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα δεχθεί στο έδαφός της ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «υπό τον όρο ότι θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια έναντι της επιδημίας, η Κίνα θα αποκαταστήσει σταδιακά την κυκλοφορία των προσώπων ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ συντεταγμένα και με ασφαλή τρόπο».

Η Κίνα, όπου η Covid-19 εμφανίσθηκε το 2019, έκλεισε στις 28 Μαρτίου τα σύνορά της στους ξένους ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων των ατόμων με ισχύουσες άδειες εισόδου, την στιγμή που η επιδημία εξαπλωνόταν στον υπόλοιπο κόσμο.

Παράλληλα, το Πεκίνο περιόρισε στο μίνιμουμ τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις, που μειώθηκαν σε μία πτήση ανά εβδομάδα, ανά εταιρεία και ανά προορισμό.

Η Κίνα έχει περιορίσει τους τελευταίους μήνες την εξάπλωση της επιδημίας αναφέροντας μικρό αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, όμως η εμφάνιση εστίας της νόσου νότια του Πεκίνου κατά την διάρκεια του Ιουνίου δημιούργησε φόβους για δεύτερο κύμα.

Εκτός της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει από σήμερα την είσοδο πολιτών από 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία βρίσκονται εκτός της λίστας που θα ανανεωθεί σε δύο εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP