Νάρκες «σπέρνει» η Ινδία στη μεθόριο με Πακιστάν

Νάρκες «σπέρνει» η Ινδία στη μεθόριο με Πακιστάν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Συρρικνώνονται οι προσδοκίες για εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, καθώς συνεχίσθηκε χθες η ανταλλαγή πυρών μεταξύ πακιστανικών και ινδικών δυνάμεων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, ενώ το Νέο Δελχί σχεδιάζει να δημιουργήσει μια σύγχρονη γραμμή Μαζινό, τοποθετώντας νάρκες κατά μήκος των συνόρων Ινδίας – Πακιστάν. H επιχείρηση θα ακυρώσει όλα τα κέρδη, που είχαν εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανώσεις για την εξάλειψη των ναρκών και απειλεί να οξύνει περαιτέρω τη διμερή αντιπαράθεση.

Τα ναρκοπέδια θα έχουν βάθος πέντε χιλιόμετρα σε ορισμένα σημεία. Οπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, η Ινδία θα διαθέτει τα ισχυρότερα σύνορα στον κόσμο, που θα εκτείνονται από τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τα Ιμαλάια και θα επισκιάσουν ακόμη και το δυτικό μέτωπο του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη γραμμή Μαζινό του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ουσιαστικά θα συνιστούν το νοτιοασιατικό ισοδύναμο του Τείχους του Βερολίνου. H «Γκάρντιαν» υπογραμμίζει ότι από τον περασμένο μήνα οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας απομακρύνουν τους αγρότες που ζουν κατά μήκος των συνόρων και σπέρνουν νάρκες στη γη, κατά παράβαση της συνθήκης της Οτάβα για την απαγόρευση των ναρκών, η οποία συνήφθη το 1997. Οι νάρκες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες από την εποχή των τριών ινδοπακιστανικών συρράξεων μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947.

Και το Πακιστάν

Η εξέλιξη συνιστά σοβαρό πλήγμα στη διεθνή εκστρατεία εναντίον των ναρκών, της οποίας είχε τεθεί επικεφαλής η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Τις προσπάθειες είχε υποστηρίξει και η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία και το 1999 το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επικυρώσει τη συνθήκη. Αντίθετα τη συνθήκη δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Πακιστάν. Ετσι νάρκες κατά μήκος των συνόρων φέρεται ότι τοποθετεί και το Πακιστάν, παρόλο που επισήμως το Ισλαμαμπάντ απαντά αινιγματικά, όταν ερωτάται σχετικά. Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων στην περιοχή η κυβέρνηση Μπους προανήγγειλε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στις δύο χώρες την επόμενη εβδομάδα. Εξάλλου στην Ουάσιγκτον αναμένεται να μεταβεί ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Φερνάντες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ινδού υπουργού Εσωτερικών, Λαλ Κρίσνα Αντβανί με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ο πρώτος επέμεινε ότι το Πακιστάν δεν έχει δείξει ειλικρινή πρόθεση για τερματισμό της «διασυνοριακής τρομοκρατίας» εις βάρος της Ινδίας.

Ανταλλαγή πυρών

Πακιστανοί αξιωματούχοι άλλωστε προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές υποχωρήσεις προς την Ινδία στο διάγγελμα του Μουσάραφ.

Επίσης ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Γιασβάντ Σινχ, επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο με το Πακιστάν, αλλά ότι οι συνομιλίες «δεν είναι εφικτές, αν το Ισλαμαμπάντ συνεχίσει να κρατά το πιστόλι στον κρόταφο». Στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας οι δύο πλευρές αντήλλαξαν εκ νέου πυρά στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT