Θρίαμβος Πούτιν, αμφιβολίες αντιπολίτευσης

Θρίαμβος Πούτιν, αμφιβολίες αντιπολίτευσης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Οι 206 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει στους Ρώσους ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίθηκαν από το 78% των ψηφοφόρων, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η ρωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε τα αποτελέσματα ως χαλκευμένα.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνεται και μία διάταξη που καταργεί τα όρια προεδρικών θητειών και επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για δύο ακόμη εξαετίες, το 2024 και το 2030.

Ο 67χρονος Πούτιν ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας για πρώτη φορά το 1999, πρώτα ως πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρωθυπουργός. Με βάση τις συνταγματικές αλλαγές, οι συντάξεις και τα επιδόματα στη χώρα θα ακολουθούν τον πληθωρισμό, ενώ ενισχύονται οι αναφορές στον Θεό στο κείμενο του συντάγματος.

«Πρόκειται για θρίαμβο. Αυτό που συνέβη ήταν σαφώς ένας θρίαμβος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νμίτρι Πεσκόφ. Η ρωσική αντιπολίτευση ήταν διχασμένη ως προς την ενδεδειγμένη στρατηγική, με μια μερίδα να ζητάει μποϊκοτάζ της κάλπης και άλλη να παροτρύνει τους αντιπάλους του προέδρου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους διά της κάλπης.

Οι κάλπες ήταν ανοικτές επί μία ολόκληρη εβδομάδα, προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός αλλά και να μειωθεί το ποσοστό αποχής, αν και σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Γκολός αρκετές επιχειρήσεις ουσιαστικά υποχρέωσαν τους υπαλλήλους τους να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το αποτέλεσμα αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. «Σπάσαμε ρεκόρ νοθείας. Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή βούληση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή