Κίνα εναντίον Βρετανίας για Χονγκ Κονγκ

Κίνα εναντίον Βρετανίας για Χονγκ Κονγκ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κίνα ανακοίνωσε ότι η Βρετανία «θα υποστεί όλες τις συνέπειες» σε περίπτωση που χορηγήσει άδειες παραμονής σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι θα θελήσουν να διαφύγουν από την πόλη μετά την εφαρμογή του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Το Χονγκ Κονγκ είναι πρώην βρετανική αποικία και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι όσοι κάτοικοί του έχουν καθεστώς «Βρετανού του εξωτερικού» (BΝΟ status) θα έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν στη Βρετανία. Πρόκειται για τρία εκατομμύρια άτομα.

Το Χονγκ Κονγκ πέρασε στον έλεγχο της Κίνας το 1997 και η Κίνα θεωρεί ότι όλοι οι κάτοικοί του είναι πολίτες της. «Η Κίνα καταδικάζει την ενέργεια των βρετανικών αρχών με τους πιο απερίφραστους όρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν. «Η βρετανική πλευρά θα υποστεί όλες τις συνέπειες».

Από τη στιγμή που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη, συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 άτομα με κατηγορίες σχετιζόμενες με την εθνική ασφάλεια, μεταξύ αυτών ένα κορίτσι 15 ετών που ανέμιζε σημαία του Χονγκ Κονγκ. Την Τετάρτη, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν εναντίον του νόμου, ενώ 400 εξ αυτών προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη», χωρίς να διευκρινίσει αν η Αυστραλία θα προσφέρει στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ τη δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης. Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ σημείωσε ότι αν η Κίνα λάβει μέτρα για να εμποδίσει τους κατόχους του βρετανικού διαβατηρίου να μετεγκατασταθούν στη Βρετανία, το Λονδίνο δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα γι’ αυτό. «Σε τελική ανάλυση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την Κίνα να αφήσει τους κατόχους διαβατηρίου ΒΝΟ να έρθουν στη Βρετανία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή