ΚΟΣΜΟΣ

55.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ

55.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ

Ενα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ κατέρριψαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ, καταγράφοντας 55.000 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτό το ρεκόρ δεν θα είναι το τελευταίο που σπάει, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη, ότι σήμερα, 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ο κόσμος μπορεί να συγκεντρωθεί σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως για να απολαύσει τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα ή για να κάνει πικνίκ στα πάρκα. Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν σωφροσύνη και να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπος με την τραγική πραγματικότητα της πανδημίας στο Τέξας, σε μία απόλυτη αντιστροφή της προηγούμενης στάσης του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης, Γκρεγκ Αμποτ, επέβαλλε στους κατοίκους κομητειών με περισσότερα από 20 κρούσματα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Αμποτ είχε αντισταθεί πεισματικά στις προσπάθειες δημάρχων του Δημοκρατικού Κόμματος και τοπικών αξιωματούχων να επιβάλουν τη χρήση αυτού του προστατευτικού μέσου.

Η COVID-19 άλλαξε και το πρόγραμμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που αναγκάστηκε να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αριζόνα, μία από τις εστίες έξαρσης του κορωνοϊού, επειδή οι άνδρες του Σίκρετ Σέρβις που θα τον συνόδευαν, είτε βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είτε εμφάνισαν συμπτώματα. Παρά την υγειονομική κρίση και τις συμβουλές των λοιμωξιολόγων, ο πρόεδρος Τραμπ σήμερα θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο Μάουντ Ράσμορ, όπου αναμενόταν να συγκεντρωθούν πλήθη για να δουν τα πυροτεχνήματα και τις υπερπτήσεις αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, χαιρέτισε χθες την «απαστράπτουσα επιτυχία» της χώρας του στη διαχείριση της COVID-19. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου, η Βόρεια Κορέα «απέτρεψε την εισβολή του επιβλαβούς ιού και παρέμεινε σε σταθερή κατάσταση». Η Βόρεια Κορέα έκλεισε πριν από έξι μήνες τα σύνορά της, θέτοντας σε καραντίνα χιλιάδες ανθρώπους. Η χώρα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα, κάτι που ανεπιφύλακτα οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «απίθανο».

«Ανοικτά» θα είναι τα σύνορα της Βρετανίας από τις 10 Ιουλίου για αφίξεις από περίπου 60 κράτη, μεταξύ των οποίων Ιταλία και Ισπανία, καθώς και η Ελλάδα. Στους επισκέπτες από τα κράτη που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν θα επιβάλλεται πλέον η παραμονή σε καραντίνα επί 14 ημέρες, όπως διευκρίνισε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. Επ’ ευκαιρία της επιστροφής στην κανονικότητα και της επαναλειτουργίας παμπ, εστιατορίων, ξενοδοχείων και κινηματογράφων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς «να απολαύσουν το καλοκαίρι με σύνεση» και «να μην τα τινάξουν όλα στον αέρα». Επίσης τόνισε ότι τα ερωτήματα για το ταξίδι του πατέρα του στην Ελλάδα «πρέπει να τεθούν στον ίδιο».