Κομισιόν: Από σφάλμα η παρουσία φον ντερ Λάιεν σε κροατικό προεκλογικό βίντεο

Κομισιόν: Από σφάλμα η παρουσία φον ντερ Λάιεν σε κροατικό προεκλογικό βίντεο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σειρά τεχνικών σφαλμάτων απέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα την παρουσία της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος της Κροατίας, κατά παράβαση των οδηγιών περί πολιτικής ουδετερότητας στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν εμφανίστηκε μαζί με άλλους κεντροδεξιούς πολιτικούς σε προεκλογικό βίντεο του κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ) ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Ιουλίου.

Η πρώην υπουργός άμυνας της Γερμανίας και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανήκει πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και το HDZ. Ωστόσο ο κώδικας δεοντολογίας των μελών της Κομισιόν επιβάλει αποχή από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις εκ μέρους πολιτικού κόμματος ή οργανισμού, εκτός εάν έχουν θέσει οι ίδιοι υποψηφιότητα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκόπευε να μιλήσει σε προσωπικό επίπεδο, όχι με τη θεσμική της ιδιότητα, ενώ αρνήθηκε επανειλημμένα να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κας φον ντερ Λάιεν για το ζήτημα.

Ο κ. Μαμέρ είπε ότι η μαγνητοσκόπηση έγινε στα στούντιο της Κομισιόν την Παρασκευή και εστάλη στην Κροατία, προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα πολιτικός μαγνητοσκόπησε αρκετά ακόμη τηλεμηνύματα ως μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Προφανώς το βίντεο αυτό δε θα έπρεπε να έχει ως φόντο» το κτίριο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επικαλούμενος ότι «όταν μαγνητοσκοπήθηκε χρησιμοποιήθηκε το ίδιο φόντο με τις προηγούμενα βίντεο». Εκανε λόγο για ακούσια σφάλματα που έκαναν την κα φον ντερ Λάιεν να φαίνεται ότι παρεμβαίνει στις κροατικές εκλογές ως Πρόεδρος της Επιτροπής.

Με βάση το 90% των αποτελεσμάτων στην Kροατία το HDZ έχει νικήσει στις εκλογές και θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή