Ποιος θα πατήσει πρώτος το «κουμπί»;

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO ΔΕΛΧΙ. Σε πλήρη ετοιμότητα για πόλεμο με το Πακιστάν εμφανίσθηκε χθες η Ινδία -διά στόματος του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Σ. Παντμαναμπχάν- καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στα πρόθυρα της σύρραξης. Χθες, ο ινδικός στρατός σκότωσε εφτά αντάρτες στη διάρκεια δύο ξεχωριστών επεισοδίων. Λίγες ώρες αργότερα άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε στρατιωτικό όχημα στην καρδιά της θερινής πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ, αλλά αστόχησαν και δεν κατάφεραν να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. O ίδιος ο Παντμαναμπχάν χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σοβαρή» την κατάσταση και καυχήθηκε ότι η χώρα του διαθέτει καύσιμα για διάστημα 45 και πλέον ημερών, για να καλύψει τις ανάγκες της σε περίπτωση πολέμου. Ωστόσο, δεσμεύθηκε ότι το Νέο Δελχί δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πρώτο πυρηνικά όπλα σε ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση.

«Οταν δύο χώρες κινητοποιούν τις δυνάμεις τους και τις τοποθετούν κατά μήκος των συνόρων, δεν είναι φυσιολογικό. H κατάσταση μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί κρίσιμη», ανέφερε ο αρχηγός του στρατού. Παρόλο που απέκλεισε την περίπτωση να χρησιμοποιήσει η Ινδία πρώτη πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει δυναμικά αν δεχθεί τέτοιου είδους επίθεση από το Ισλαμαμπάντ. O ανταποκριτής του BBC στο Νέο Δελχί απέδωσε τις δηλώσεις του στρατηγού στις συνεχιζόμενες πιέσεις της Ινδίας προς το Πακιστάν, αλλά υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα απηχούν τους δυνάμει κινδύνους από μία ινδοπακιστανική σύρραξη με αφορμή το διαφιλονικούμενο Κασμίρ, την τρίτη κατά σειρά εδώ και πενήντα χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί τις δύο χώρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε μία ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε προχθές ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει κατά λάθος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης στρατευμάτων στα σύνορα. Παράλληλα κάλεσε την Ινδία να απομακρύνει τα στρατεύματά της και να συναινέσει στην έναρξη διαλόγου. Ωστόσο, ο Ινδός αρχηγός του στρατού ζήτησε περισσότερες χειρονομίες καλής θέλησης από το Πακιστάν στο ζήτημα της αναχαίτισης της εξτρεμιστικής δράσης. Με μεγάλες προσδοκίες αναμένει η διεθνής κοινότητα τη σημερινή βαρυσήμαντη ομιλία του Πακιστανού ηγέτη, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα κατά της αποσχιστικής βίας.

Πολιτικός ηγέτης του Κασμίρ, ο 67χρονος Αμανουλάχ Χαν εξέφρασε πάντως την ανησυχία ότι η οργάνωσή του θα μπορούσε να γίνει στόχος των πακιστανικών επιδρομών εναντίον ακραίων ισλαμιστών. «Καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του Πακιστάν για εξάρθρωση των ισλαμιστών, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε την οργή του Ισλαμαμπάντ», προέβλεψε ο Χαν, ο οποίος έχει φυλακισθεί αρκετές φορές για τη δράση του. «Είμαι έτοιμος γι’ αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε και ισχυρίσθηκε ότι η οργάνωσή του έχει δικαίωμα να συνεχίσει την ένοπλη πάλη για την ανεξαρτησία της περιοχής των Ιμαλαΐων. Εξήγησε μάλιστα ότι η βία είναι το μοναδικό μέσο για την επίτευξη του στόχου των μαχητών του.

Εκτός πραγματικότητας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT