Αμερικανική «επίθεση» εναντίον του Ιράν

Αμερικανική «επίθεση» εναντίον του Ιράν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετική στάση υιοθετούν πλέον οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορείται για την υπόθαλψη φυγάδων της Αλ Κάϊντα, για προσπάθεια εδραίωσης της επιρροής του στο δυτικό Αφγανιστάν και για υπονόμευση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Καμπούλ. H φραστική επίθεση της Ουάσιγκτον, που συνέβη την ημέρα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού και ήταν μια από τις αιτίες -η άλλη αιτία ήταν η υπόθεση Ενρον- εκνευρισμού του προέδρου Μπους, καθώς πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, έτυχε της απάντησης της Τεχεράνης. Απαντώντας στην αμερικανική επίθεση το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε με τη σειρά του ότι το Ιράν διέθεσε όλα τα δυνατά μέσα για να αντιταχθεί στο απάνθρωπο φαινόμενο των Ταλιμπάν, πολύ πριν η διεθνής κοινότητα εκφράσει ανησυχίες για τη δράση τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν.

«Οι Αμερικανοί εκβιάζουν όταν διατυπώνουν απειλές. H τακτική αυτή έχει απήχηση σε εκείνους που τους φοβούνται, αλλά όχι στο Ιράν και στον επαναστατικό λαό του, όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως», προειδοποίησε με τη σειρά του ο πρώην πρόεδρος και νυν ισχυρός άνδρας των παρασκηνίων Χασεμί Ραφσαντζάνι.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει προς τους δημοσιογράφους: «Το Ιράν πρέπει να συμβάλει στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. H Αμερική θα εμμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας στο δόγμα «είτε είσθε σύμμαχοί μας, είτε αντίπαλοί μας».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι θα επιστρατευθούν τα διπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διευκρίνισε ο κ. Μπους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαφορετικό έργο θα αναλάβει η υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχία, που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα διαδραματίσει ρόλο θετικής δύναμης, δεν θα υποθάλψει δολοφόνους της Αλ Κάϊντα και στην περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να διαφύγει στο Ιράν, θα παραδοθεί αμέσως στους Αμερικανούς.

Δυσφορών, ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπενθύμισε ότι το Ιράν συγκαταλέγεται στις χώρες-τρομοκράτες και έχει υποστηρίξει τρομοκρατικά δίκτυα, υπονοώντας την Χαμάς και την Τζιχάντ στη Μέση Ανατολή. Θα ήταν καλύτερα ορισμένες χώρες να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες ήταν το μήνυμα του κ. Ράμσφελντ.

Τη νέα «κόντρα» των ΗΠΑ με το Ιράν πυροδότησε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το οποίο επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, της CIA αλλά και τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανέφερε τα περί Αλ Κάϊντα, αλλά και ότι το Ιράν έχει εγκαταστήσει πράκτορες με αποστολή να υπονομεύσουν τη μεταβατική κυβέρνηση στο δυτικό Αφγανιστάν, όπου ανεφοδιάζει σε όπλα τους τοπικούς φυλάρχους με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο και τη CIA ο οπλισμός, κυρίως ελαφρά όπλα και αυτόματα AK-47, μεταφέρεται μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια από ιρανικά αεροπλάνα στην Καμπούλ, το Μαζάρ ι σαρίφ και την παρακείμενη με το Ιράν πόλη Χεράτ. Τη μεταφορά έχουν διαπιστώσει οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες επιτηρούν τις πτήσεις, χωρίς ωστόσο να παρέμβουν.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τους λόγους της ιρανικής «εκτροπής», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η «εντόνως φιλοδυτική στροφή» της κυβέρνησης στην Καμπούλ ενοχλεί την Τεχεράνη. Χθες οι Τάιμς της Νέας Υόρκης θυμήθηκαν ότι το Ιράν, που μετείχε στη σύνοδο της Βόννης για το Αφγανιστάν, υποστηρίζει τον ισχυρό άνδρα της Χεράτ, Τατζίκο πολέμαρχο Ισμαΐλ Χαν. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Χαζάροι σιίτες του Αφγανιστάν, που μετέχουν στην αφγανική κυβέρνηση, υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο αντίλογος σε όλα αυτά είναι η άποψη ότι παράλληλα με την εδραίωση της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ άρχισαν να απειλούν πιθανούς αντιρρησίες, με πρώτο στόχο το Ιράν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT