Μόσχα: την δυσαρεστεί η παρουσία ΗΠΑ στην Ασία

Μόσχα: την δυσαρεστεί η παρουσία ΗΠΑ στην Ασία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ. Εκκληση για τερματισμό των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν απηύθυνε, χθες, η Ρωσία, η οποία εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή της στην προοπτική μακροπρόθεσμης παραμονής αμερικανικών ή νατοϊκών βάσεων στις κεντρασιατικές δημοκρατίες, που αποτελούν την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.

Η Μόσχα «επιθυμεί να επιστρέψει η ειρήνη στο Αφγανιστάν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και είναι αντίθετη με την επ’ αόριστον συνέχιση των βομβαρδισμών», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής, Γκενάντι Σελεζνιόφ, κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν. O κ. Σελεζνιόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα «δεν επιθυμεί την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών ή νατοϊκών βάσεων» στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Εχει λόγο και η Μόσχα

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής υπενθύμισε επίσης ότι η Μόσχα έχει συλλογική συμφωνία ασφαλείας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση χωρίς προηγουμένως να διαπραγματευτούν από κοινού με τη Μόσχα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας».

Ας σημειωθεί ότι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο Ουζμπεκιστάν καθώς και πάνω από 3.000 σε βάση του Τατζικιστάν, ενώ σύντομα αναμένεται να καταφθάσουν και άλλοι ξένοι στρατιώτες στη βάση Μανάς, κοντά στην πρωτεύουσα του Κιργιζιστάν.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρουν κατά καιρούς ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τη μακροχρόνια παρουσία τους στην Κεντρική Ασία, ενώ πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ γύρω από το Αφγανιστάν, επειδή η μεταβατική κυβέρνηση της Καμπούλ εμφανίζεται απρόθυμη να εξαλείψει τα απομεινάρια των δυνάμεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Ωστόσο, η υπερβολικά μεγάλη και μακροχρόνια παρουσία τους στην περιοχή προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, αλλά και στους ίδιους τους Αφγανούς, που συχνά δυσθυμούν με τη στρατιωτική δράση ξένων δυνάμεων στη χώρα τους.

Εξακολουθούν να βομβαρδίζουν

Εξάλλου, παρά την κατάρρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να βομβαρδίζει τμήματα του Αφγανιστάν, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το κρησφύγετο του εγκεφάλου του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ διαφεύγει και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ. H αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία εισήλθε χθες στην 97η μέρα της, στο Αφγανιστάν, συνεχίζοντας τις αεροπορικές επιδρομές σε σύμπλεγμα σπηλαίων, τούνελ και κτιρίων, στα όρη της επαρχίας Ζαουάρ Κιλι, στα ανατολικά της χώρας, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται επιφανή στελέχη του δικτύου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT