Επικράτηση του HDZ στην Κροατία

Επικράτηση του HDZ στην Κροατία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα HDZ της Κροατίας κατήγαγε ανέλπιστα ευρεία νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που δίνουν τη δυνατότητα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς να σχηματίσει σχετικά εύκολα κυβέρνηση, στηριζόμενος σε ανεξάρτητους βουλευτές και μικρότερα κόμματα.

Ωστόσο, η εμφάνιση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε προεκλογικό μήνυμα του HDZ επικρίθηκε έντονα ως παραβίαση των κανόνων που ορίζουν ότι η Κομισιόν και τα μέλη της πρέπει να τηρούν πολιτικά ουδέτερη στάση.

Η Δημοκρατική Ενωση της Κροατίας (HDZ) έχει εξασφαλίσει 66 έδρες επί συνόλου 151 με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων. Η σοσιαλδημοκρατική συμμαχία Επανέναρξη κατάφερε να κερδίσει 41 έδρες.

Η κυβέρνηση Πλένκοβιτς είχε πληγεί από κρούσματα διαφθοράς το προηγούμενο διάστημα, είχαν αναγκαστεί να παραιτηθούν εννέα υπουργοί της, ωστόσο η επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται ότι ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εν μέσω αβέβαιων καιρών.

Πολιτικοί αναλυτές στο Ζάγκρεμπ εκτιμούν πως ο Πλένκοβιτς θα συγκεντρώσει εύκολα τις επιπλέον 10 έδρες που χρειάζεται ώστε να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η εμπλοκή της προέδρου της Κομισιόν στον προεκλογικό αγώνα στην Κροατία υπέρ του HDZ προκαλεί έντονο προβληματισμό. Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρέπει να απέχουν από δημόσιες δηλώσεις ή παρεμβάσεις εκ μέρους οποιουδήποτε κόμματος ή οργανισμού», αναφέρεται στον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούν.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι μέλος του CDU που ανήκει στο ΕΛΚ, όπως και το HDZ, εμφανίστηκε σε προεκλογικό μήνυμα που προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κροατία, όπου αναφερόταν η ιδιότητά της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από πίσω της κυμάτιζε σημαία της Ε.Ε. και διακρινόταν το κτίριο της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν απέδωσε το θέμα σε σειρά τεχνικών θεμάτων και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε ως άτομο (!), ενώ αρνήθηκε να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή