Σε ασφυκτικό κλοιό λόγω πανδημίας

Σε ασφυκτικό κλοιό λόγω πανδημίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, απειλούμενη από το δεύτερο κύμα COVID-19. Αυστηρά περιοριστικά μέτρα τέθηκαν εκ νέου σε εφαρμογή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, Μελβούρνη. Ηδη, για τις επόμενες έξι εβδομάδες επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων, με μοναδική εξαίρεση τις απολύτως απαραίτητες εξόδους για εργασία, αναγκαίο ανεφοδιασμό και ιατρικές επισκέψεις, ενώ πριν από μία ημέρα έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ της πολιτείας της Βικτώριας και της Νότιας Νέας Ουαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό τα τελευταία εκατό χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας, Ντάνιελ Αντριους, ανακοινώνοντας την επαναφορά του lockdown, τόνισε: «Πρέπει μεταξύ μας να είμαστε σαφείς: αυτό το πράγμα δεν έχει λήξει ακόμα. Δεν είναι λύση να προσποιoύμαστε ότι έληξε επειδή το επιθυμούμε. Αντιθέτως, αυτή η αντίληψη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προβλήματος».

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στο Χονγκ Κονγκ. Αξιωματούχοι της πρώην βρετανικής αποικίας τονίζουν ότι «η κατάσταση μεταβλήθηκε πάρα πολύ γρήγορα και πλέον θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα νέα κρούσματα δεν είχαν κανένα ιστορικό ταξιδιού. Χαρακτηριστικά ο δρ Τσουάνγκ Σουκ Βαν, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Κέντρο Υγειονομικής Προστασίας, ανέφερε ότι «ανησυχούμε για την επερχόμενη έκρηξη των κρουσμάτων στην κοινότητα, επειδή βλέπουμε τόσο πολλές εστίες λοιμώξεων».

Την ίδια στιγμή, εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στη Νότια Αφρική, όπου έφθασαν τις 200.000, ενώ στην Ινδία οι θάνατοι από COVID-19 ξεπέρασαν τις 20.000. Ενα ακόμα τραγικό ρεκόρ κατέρριψε και το Ιράν με 200 θανάτους εντός 24 ωρών.

Η γερμανική Σαξονία αναμένεται να επιτρέψει τις μεγάλες συγκεντρώσεις (άνω των 1.000 ατόμων) από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ έδωσε το πράσινο φως και για την πραγματοποίηση ποδοσφαιρικών αγώνων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

Παραιτήθηκε χθες, εξαιτίας της πρόσφατης έκρηξης των λοιμώξεων, ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του Ισραήλ, επιδημιολόγος Σιγκάλ Σαντέτσκι, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας, που την περασμένη εβδομάδα προκαλούσε περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως, στην κυβερνητική απόφαση για χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μεσούντος του θέρους και των καλοκαιρινών διακοπών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ταξιδιώτες να επιδείξουν μέγιστη προσοχή στις μετακινήσεις τους προκειμένου να μην αρρωστήσουν και να μην διασπείρουν περισσότερο τον ιό.

Επίσης, κάλεσε τους ταξιδιώτες να φορούν απαραιτήτως μάσκα όσο βρίσκονται στα αεροπλάνα και να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στον προορισμό τους, καθώς η κατάσταση του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης στις ΗΠΑ σχολίασε τη Δευτέρα ο δρ Αντονι Φάουτσι, λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση «δεν είναι καθόλου καλή» και ότι η χώρα γονάτισε από το πρώτο πανδημικό κύμα, καθώς ουδέποτε κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις λοιμώξεις στο επίπεδο που θα προσδοκούσε κανείς. Επίσης, τόνισε ότι στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επομένης η Ουάσιγκτον θα γνωρίζει κατά πόσον υπάρχει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή