Το… «Ενρον – γκέιτ» συγκλονίζει την κυβέρνηση Μπους

Το… «Ενρον – γκέιτ» συγκλονίζει την κυβέρνηση Μπους

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες, ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλά εδώ και λίγες ώρες, η εν μια νυκτί πτώχευση του ενεργειακού κολοσσού Ενρον -μιας από τις επτά μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη- εξελίσσεται σε πολιτικό σκάνδαλο ολκής, που προκαλεί σοβαρότατους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. Ηδη, το τηλεοπτικό δίκτυο CΝκάνει λόγο για… «Ενρον-γκέιτ», σε ευθύ παραλληλισμό με το διαβόητο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που προκάλεσε το 1974 την παραίτηση του τότε προέδρου, Νίξον.

Ενώπιον μιας συγκλονισμένης κοινής γνώμης, δύο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, ο υπουργός Οικονομικών Πολ O’ Νιλ και ο υπουργός Εμπορίου -αλλά και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου- Ντον Εβανς, ομολόγησαν ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επικείμενη πτώχευση. Προσπαθώντας να μειώσει κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει δέσμη μέτρων για την προστασία δεκάδων εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων, μικρομετόχων μεγάλων επιχειρήσεων, από ανάλογες καταρρεύσεις. Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι η Γουόλ Στριτ δείχνει να αντιδρά με ψυχραιμία στα τεκταινόμενα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT