Δίκαιη κατανομή προσφύγων ζητεί η Γερμανία

Δίκαιη κατανομή προσφύγων ζητεί η Γερμανία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να καταλήξουν σε μια πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων, καθώς δεν είναι δυνατόν μακροπρόθεσμα να πέφτει όλο το βάρος του μεταναστευτικού στους ώμους της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, λίγες ώρες προτού προεδρεύσει της τηλεδιάσκεψης των ομολόγων του, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας.

«Η κατάσταση δεν είναι αντάξια της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής, δημόσιας τηλεόρασης ARD, για να προσθέσει: «Φθάνει ένα σκάφος και στη συνέχεια γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη: ποιος είναι διατεθειμένος να τους δεχθεί;».

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απροθυμία πολλών χωρών να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε: «Δεν είμαστε μόνο μια οικονομική κοινότητα και μια κοινότητα ασφάλειας, αλλά και μια κοινότητα αξιών. Και θεωρώ ότι σε αυτήν την κοινότητα αξιών περιλαμβάνεται και η διάσωση των ανθρώπων από τον θάνατο, η σωτηρία τους από τον πνιγμό». Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι είναι «ντροπή» για την Ευρώπη το γεγονός ότι δεν έχει καταλήξει σε βιώσιμη πολιτική πέντε χρόνια μετά την έκρηξη του μεταναστευτικού, το 2015.

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος. «Υπήρξε συμφωνία όλων ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση, ακόμη και από τις χώρες του Βίσεγκραντ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία των «27» στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, δηλαδή εντός του τρέχοντος έτους, αν και οι νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις μπορεί να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα κληθεί να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία η Πορτογαλία, η οποία θα παραλάβει από τη Γερμανία τη σκυτάλη της ευρωπαϊκής προεδρίας την Πρωτοχρονιά του 2021.

Η Κομισιόν θα καταθέσει τις σχετικές προτάσεις τον Σεπτέμβριο και ο Χορστ Ζεεχόφερ ευχήθηκε να προβλέπεται σε αυτές ένας «νόμιμος δρόμος» για τους ικέτες ασύλου και τους μετανάστες ώστε να μη χρειάζεται να ρισκάρουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι 12 χώρες-μέλη στηρίζουν την Ελλάδα ως προς τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και έξι χώρες τη βοηθούν σε επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Πρόσθετες δυσκολίες στην ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού προκαλεί η στάση της Αγκυρας. Η συμφωνία του Μαρτίου του 2016 ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία έχει καθηλωθεί σε νεκρό σημείο από τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε σε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, διακηρύσσοντας ότι δεν θα εμποδίζει στο εξής τους μετανάστες που φιλοξενεί να διασχίζουν τα σύνορα με την Ευρώπη.

Στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ επέμεινε στην ανάγκη να ανανεωθεί η συμφωνία του 2016. Ωστόσο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εμφανίστηκε απρόθυμος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του ναι μεν έχει αποκαταστήσει, για την ώρα, τον έλεγχο της ροής προσφύγων, αλλά δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας πολιτική.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν εννοεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ε.Ε. τη στιγμή που οι σχέσεις της με τη Γαλλία βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης σε όλο το φάσμα των ανοικτών προβλημάτων, από τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι τους υδρογονάνθρακες και το Κυπριακό. Στην ίδια συνάντηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει σε «αντίποινα» αν οι Ευρωπαίοι, υπό την πίεση της Γαλλίας, αποφασίσουν νέες κυρώσεις εναντίον της και πολλοί θεωρούν ότι το άνοιγμα των συνόρων της για τους πρόσφυγες θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα απαντητικά μέτρα της Τουρκίας.

Χθες, πάντως, τα τουρκικά μέσα έδωσαν εκτεταμένη προβολή στην επιδρομή των διωκτικών αρχών εναντίον φορτηγού πλοίου που ετοιμαζόταν να μεταφέρει 276 μετανάστες από το λιμάνι της Σμύρνης. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ άτομα για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή