Πρόοδο στις συνομιλίες με Ε.Ε. για άνοιγμα των συνόρων στους ταξιδιώτες «βλέπει» ο Πομπέο

Πρόοδο στις συνομιλίες με Ε.Ε. για άνοιγμα των συνόρων στους ταξιδιώτες «βλέπει» ο Πομπέο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόοδο» διαπιστώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το άνοιγμα των συνόρων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

«Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Ε.Ε, κάναμε, στην πραγματικότητα, πρόοδο», είπε όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την απόφαση των Βρυξελλών να μην συμπεριλάβουν τις ΗΠΑ στη λίστα των «ασφαλών» χωρών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα επηρεαστούν από τα ταξίδια από τη Δύση», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο, επισημαίνοντας ότι πολλοί ταξιδιώτες περνούν τράνζιτ από τις ΗΠΑ, στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα «σύνθετο» πρόβλημα αλλά «κάναμε πραγματική πρόοδο», συνέχισε. «Οι δύο πλευρές κατανοούν ότι εξαρτώνται οι οικονομίες μας από αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξανανοίξουν τα σύνορά της Ένωσης και του χώρου Σένγκεν από την 1η Ιουλίου για τους επισκέπτες από 15 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται η Κίνα (υπό όρους), όχι όμως και οι ΗΠΑ.

Η λίστα των χωρών συντάχθηκε με βάση επιδημιολογικά στοιχεία και υιοθετήθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία από τις χώρες της Ε.Ε., μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις και ενώ ξεκινά η θερινή τουριστική σεζόν.

Την Τετάρτη οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των τριών εκατομμυρίων κρουσμάτων. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την COVID-19, με περισσότερους από 130.000 νεκρούς και τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στις νότιες και δυτικές Πολιτείες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή