«Οι βαριά πληγείσες χώρες να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη μας»

«Οι βαριά πληγείσες χώρες να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη μας»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση» στην ιστορία της, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πρώτο ταξίδι της εκτός Γερμανίας μετά την επιβολή των μέτρων καραντίνας, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις περισσότερες από 100.000 ζωές που έχουν χαθεί στην Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. «Θα πρέπει να το έχουμε κατά νου αυτό όταν συζητάμε για την ανάκαμψη», τόνισε.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης «πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές». Σε αυτές τις «πρωτοφανείς συνθήκες», είπε, η Γερμανία τάσσεται υπέρ των 500 δισ. σε επιχορηγήσεις. «Οι πιο βαριά πληγείσες χώρες και οι πολίτες πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη μας· είναι και προς το δικό μας συμφέρον να το διασφαλίσουμε αυτό». Παράλληλα, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να επωμιστούν υπερβολικά μεγάλο βάρος οι πιο ισχυρές οικονομίες… Ολοι πρέπει να δουν την κατάσταση με τα μάτια των άλλων».

Προειδοποίησε, δε, εκ νέου ότι οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού καραδοκούν και ότι για να νικηθούν πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι «ο εθνικισμός μάς υποβιβάζει όλους». Η Ευρώπη, τόνισε, «δεν περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών μας· τα διευρύνει».

Η κ. Μέρκελ εστίασε επίσης στο ζήτημα της προστασίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τόνισε ότι η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει «πρόσχημα» για τον περιορισμό των ελευθεριών και μίλησε για το πόσο δύσκολο ήταν για την ίδια να αποφασίσει την επιβολή των μέτρων καραντίνας έχοντας ζήσει «35 χρόνια σε μια ανελεύθερη κοινωνία».

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία στηρίζει τους στόχους που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 50%-55% σε σύγκριση με το 1990 και ότι ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 «πρέπει να γίνει νομικά δεσμευτικός».

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την αυτονομία της στη διεθνή σκηνή και έθεσε τρεις προτεραιότητες: το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, τη στενότερη συνεργασία με την Αφρική και τις σχέσεις με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή