ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων Τραμπ

to-anotato-dikastirio-ton-ipa-apofasizei-gia-ti-dimosiopoiisi-ton-forologikon-stoicheion-tramp-2387208

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται να αποφασίσει κατά πόσον οι επιστροφές φόρων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλα οικονομικά στοιχεία μπορούν να ελεγχθούν από το Κογκρέσο και τις εισαγγελικές αρχές, μια απόφαση με δυνητικά τεράστιες πολιτικές συνέπειες.

Ο κ. Τραμπ αρνείται να μοιραστεί έγγραφα σχετικά  με την περιουσία και τις επιχειρήσεις του. Οι νομικοί του σύμβουλοι ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος απολαμβάνει απόλυτης ασυλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Βεβαίως ακόμη και μια απόφαση υπέρ του ελέγχου από το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, δε σημαίνει απαραιτήτως ότι θα δημοσιευθούν τα στοιχεία των επιστροφών φόρων του κ. Τραμπ πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Τραμπ, που απέκτησε την περιουσία του στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον στη δεκαετία του 1970 που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου του.

Ο ίδιος αποκαλεί την έρευνα στις φορολογικές του υποθέσεις «κυνήγι μαγισσών» και θεωρεί την προσπάθεια ελέγχου από το Κογκρέσο ως μέσο πολιτικής του παρενόχλησης.

Πηγή: ΒBC