ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική άσκηση στα ανοικτά της Λιβύης

Τουρκική άσκηση στα ανοικτά της Λιβύης

ΑΓΚΥΡΑ. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι θα διεξαχθούν σύντομα μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Με βάση την ανακοίνωση, στις ασκήσεις στα διεθνή ύδατα θα συμμετάσχουν 17 πολεμικά αεροσκάφη και 8 σκάφη του ναυτικού, με στόχο «να αποδειχθεί η ικανότητα της Τουρκίας να ελέγξει την περιοχή από αέρος και θαλάσσης». Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού ναυτικού, ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ και του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη. Ο Ακάρ είχε συγχαρεί τους Τούρκους στρατιώτες που βοήθησαν στην απώθηση της πολιορκίας της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη.

Το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά την αναχώρηση του υψηλόβαθμου τουρκικού κλιμακίου από τη Λιβύη, αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση Αλ Ουατίγια, η οποία είχε καταληφθεί από δυνάμεις της Τρίπολης, με καθοριστική βοήθεια της Τουρκίας. Το πλήγμα ήταν ένα μήνυμα συμμάχων του Χαφτάρ προς την Τουρκία να μην προχωρήσει στην εκστρατεία ανακατάληψης της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, των πόλεων που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» της Αιγύπτου προς την Τουρκία.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση στο λιβυκό μέτωπο και με τη Γαλλία, η οποία επιχείρησε να ελέγξει τουρκική φρεγάτα που έπλεε προς τη Λιβύη, στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο της εντολής της ως μέλους της δύναμης του ΟΗΕ που επιτηρεί την τήρηση εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.